U utorak o znakovnom jeziku za bebe

znakovni jezik

U Američkom uglu u Podgorici u utorak, 17. marta biće održana radionica o znakovnom jeziku za bebe, čija je tema komuniciranje sa djetetom prije nego što progovori.

Iz Američkog ugla, koji se nalazi u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”, je saopšteno da će Heder Torens svoja iskustva ove vrste komunikacije sa djetetom podijeliti sa drugim roditeljima.

Znakovni jezik za bebe je jednostavan i prirodan način komuniciranja s djetetom prije nego što ono progovori. Znakovni jezik se koristi više od 20 godina. Kako je pojašnjeno na hrvatskom sajtu posvećenom  znakovnom jeziku http://www.babysigns.hr/, upotrebom znakovnog jezika djetetu se pruža jedinstvena mogućnost da podijeli svoj doživljaj svijeta oko sebe sa svojim najbližima dok roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u bebinoj glavi.

Znakovni jezik za bebe, Baby Signs®, razvile su profesorice psihologije na kalifornijskom univerzitetu Davis, Dr. Acredolo i Dr. Goodwyn. Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže da se polože čvrsti temelji učinkovite komunikacije, koja će ostati s djecom dugo nakon što progovore i ˝nestane˝ znakovni jezik. Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacione vještine.

Naučne studije dokazuju mnoge prednosti upotrebe Baby Signs® znakovnog jezika:

– Smanjuje frustracije i stvara povjerenje;
– Omogućava djeci da dijele svoj svijet;
– Jača vezu između roditelja i djece;
– Otkriva kako su djeca, ustvari, pametna;
– Podstiče pozitivan emocionalni razvoj:
– Jača samopouzdanje djece;
– Pomaže djeci da progovore i poslije u razvoju govornih vještina;
– Podstiče intelektualni razvoj.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply