Bronhiolitis

Bronhiolitis je upala, malih po prečniku, disajnih puteva, koji zauzimaju veliku površinu pluća. Sluznica malih disajnih puteva je zadebljala, stvara veliku količinu sekreta, što dodatno doprinosi njihovom suženju (opstrukciji). Najčešći uzrok oboljevanju su virusi, a najviše su pogođena odojčad i mala djeca, jer su njihove odbrambene snage inače „slabe“ na viruse.

Stub terapije su inhalacije tj. terapija koja se sprovodi aparatom koji proizvodi male čestice pare, u kojoj se nalazi lijek i na taj način pod pritiskom ulaze direktno u pluća. One doprinose „opuštanju“ suženih disajnih puteva, a samim tim i izlječenju. Lakši oblici bolesti se liječe ambulantno, a teži bolnički.

Pažnja! Zabluda je roditelja da se dijete „navikava“ na inhalacije i da jedno liječenje znači da će dijete uvijek kad zakašlje biti liječeno ovim putem. Nije istina! Inhalacije ne stvaraju zavisnost, već postoji individualna sklonost neke djece da ovako raeguju na virusne infekcije, tj. virus se brzo „spušta“ na bronhije.

Mali procenat djece koja se inhalira kasnije ima pravu alergiju disajnih puteva. Krivac nisu inhalacije, već djetetova sklonost ka alergijama.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply