Kako liječiti mliječni blister?

dojenje2

Mliječni blister ili zapušeni otvor na bradavici takođe nazivaju i plik ili blister na bradavici. Pojavljuje se kada mali dio kože zatvori neki od mliječnih kanalića iza čega se počne taložiti mlijeko. Mliječni blister se uglavnom javlja u vidu osjetljive bijele, providne ili žute tačke na bradavici ili areoli, a bol se javlja na tom mjestu ili odmah ispod njega. Ako pokušate da ručno izdojite mlijeko, blister će se ispupčiti. Mliječni blisteri mogu biti uporni i veoma bolni u toku dojenja i mogu da traju po nekoliko dana ili nedelja, a zatim da spontano iščeznu kada se koža oljušti sa pogođenog mjesta.

Promjene na bradavici koje liče na blister

blisterNe treba ga miješati sa blisterom na bradavici koji je uzrokovan trenjem. Ovaj tip blistera, koji ponekad može da bude crven ili braon, „krvni blister“, može biti uzrokovan trenjem usljed nepravilnog bebinog položaja ili sisanja ili zbog nepravilne upotrebe štitnika za bradavice ili pumpice. Ovaj tip blistera se javlja na bradavici usled trenja, a ne zbog zapušenosti nekog od mliječnih kanalića. Drugi mogući uzrok izraslina nalik blisteru na bradavici ili dojci jeste herpes.

Bijela tačka na bradavici takođe može biti uzrokovana začepljenjem unutar mliječnog kanalića (nasuprot začepljenju koje izazove prerasla koža preko vrha mliječnog kanalića). Začepljenje se može javiti u vidu sićušnog, suvog grumena zgrušalog mlijeka ili „vrpce“ masnog, polučvrtog mlijeka. Prvi tip začepljenja mliječnog kanalića se često može otčepiti dojenjem ili ručnim izdajanjem, ili se može lagano skinuti noktom sa površine mliječnog kanalića. Drugi tip se često može izdojiti ručnim istiskivanjem iz mliječnog kanalića. Smanjivanje zasićenih masti u ishrani može pomoći u sprječavanju vraćanja ovakve vrste začepljenja. Oba ova tipa začepljenja mliječnog kanalića su povezana sa povratnim mastitisom.

Šta uzrokuje mliječni blister?

Smatra se da mliječne blistere uzrokuje mlijeko unutar mliječnog kanalića zatvoreno epidermisom, što rezultira upalom. Skriveni uzrok nastanka mliječnog blistera može biti pretjerana količina mlijeka, pritisak na tom dijelu dojke ili drugi uobičajeni uzroci zapušenja mliječnih kanalića. Položaj, sisanje, ili problemi sa jezikom mogu doprinijeti pojavi blistera zbog trenja na vrhu bradavice.

Kandidijaza ili soor takođe može da uzrokuje pojavu mliječnih blistera. Kandidijaza se povremeno javlja u vidu malenih bijelih tačaka na bradavici, ali se isto tako ogledati u vidu veće bijele tačke koje zatvara jedan ili više mliječnih kanalića. Ako istovremeno imate više od jednog blistera, moguće je da je uzrok kandidijaza. Gljivicu često prati probadajući bol, koji se može pojačati nakon dojenja ili izmlazavanja (dok se kod zapušenih kanalića osjeća poboljšanje nakon što se dojka isprazni).

Liječenje

Preporučeno liječenje mliječnog blistera obično se sastoji iz 4 koraka:

  • primijena toplih vlažnih obloga prije dojenja;
  • čišćenje površinskog sloja kože sa mliječnog kanalića;
  • dojenje ili korišćenje pumpice za izmlazanje nakon kog se na blisterom zahvaćeno mjesto nanosi odgovarajući medikament.

Možda ćete morati da ovo ponavlajte nekoliko dana (ili duže) dok se otvor kanalića ne pročisti.

Prije dojenja držite tople vlažne obloge na blister kako biste ga razmekšali. Nekoliko puta dnevno stavljajte slanu oblogu na blister prije nego stavite na primjer toplom vodom nakvašenu pelenu. Slani rastvor prije dojenja pomaže da se otčepi otvor mliječnog kanalića i isto tako pomaže izlječenju. Napravite slani rastvor od 2 kašike soli i jedne čaše vode. So prvo rastvorite u maloj količini provrele vode, zatim dodajte još malo hladne vode kako bi je rashladili. Ratvorom natopite, na primjer, pelenu i stavljajte ove obloge najmanje 4 puta na dan.

Prije dojenja (i odmah nakon slane kupke) stavite veoma tople vlažne obloge direktno na mliječni blister. Pazite da se ne opečete. Umjesto vlažnih obloga možete da se koristi kuglica vate potopljena u maslinovo ulje da razmekša kožu.

Uklonite površinski sloj kože sa otvora mliječnog kanalića. Ovaj korak nije obavezan jer kombinacija toplote i dojenja/izmlazivanja mlijeka pumpicom bi trebalo da dovede do širenja kože i otvaranje blistera. Ipak, može biti od pomoći da jednu od sledećih savjeta primijenite najmanje jednom dnevno sve dok koža ne prestane da prerasta kanalić.

  • Protrljajte blister sa vlažnim peškirićem.
  • Ako čep viri iz bradavice, probajte ga lagano povući čistim prstima.
  • Omekšajte kraj ivice blistera tako što ćete ga nježno ogrepsti noktima.
  • Ako pomenute metode ne funkcionišu, sterilna igla se takođe može koristiti u otvaranju blistera. Kako biste umanjili rizik od infekcije, zamolite svog doktora medicinsku sestru da ovo uradi (ne radite ovo sami). Postoji mnogo veći rizik za infekciju ako to uradite sami. Prvo, operite zahvaćenu površinu dobro sapunom i vodom; prosušite. Koristite sterilnu iglu kako biste podigli kožicu s kraja blistera. Ako nemate sterilnu iglu pri ruci, sterilišite iglu rastvorom za sterilizaciju, držeći je nad plamenom šibice dok ne pocrveni (ohladiti prije upotrebe), ili potapanjem 10-15 minuta u medicinski alkohol. Podignite kraj plika umjesto da ga probušite. Ne gurajte u blister jer će tako bakterije prodreti dublje u bradavicu. Ako postoji odvojena kožica nalik blisteru, medicinski radnik će takođe morati da je ukloni, koristeći sterilne pincete i male oštre makaze da bi se potpuno uklonio višak kože. Koristite sapun i vodu za pranje (i obavezno koristite antibiotsku mast nakon dojenja).

Dojite ili uz pomoć pumpice izmlazate mlijeko. Podojite bebu nudeći joj prvo dojku pogođenu blisterom odmah nakon nanošenja toplih obloga. Prije podoja vam može pomoći ako radite kompresuje dojke (rukom od periferije dojke prema bradavici kako bi izdvojili zgusnuto mlijeko koje je zapušilo kanalić). Ponekad se grumeni ili vrpce tako zgrušalog mlijeka (često gustine paste za zube) mogu izbaciti iz kanalića.

Tretirajte mliječni blister nakon dojenja kremama za bradavice ili svojim mlijekom kako biste pomogli izlječenju.

Još neki predlozi za liječenje

  • Predlaže se da nastavite sa primjenom slanog rastvora svakog dana i trljanjem peškirićem nekoliko nedelja nakon što plik nestane, da bi se spriječilo njegovo vraćanje.
  • Pozovite svog doktora ako se bilo šta od pomenutog desi: groznica, upala (crvenilo), oticanje, curenje, gnoj, itd.
  • U razmacima između podoja možete koristiti hladne obloge i/ili sredstva protiv bolova (kao što je paracetamol).

Ne zaboravite da liječite glavni uzrok (ako ste uspjeli da ga prepoznate) mliječnog blistera, kao što su pretjerana količina mlijeka, kandidijaza ili soor, pritisak na dojku…

Izvor: Kellymom
Napisala: Kelly Bonyata
Prevela: Bojana Rajković

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply