Atopijski dermatitis ili ekcem

ekcem

Ekcem ili atopijski dermatitis je ubjedljivo “najtraženija” tema među kožnim problemima kod djece. Atopijski dermatitis je ispravniji (stručniji) termin, ali se naziv ekcem nekako odomaćio i može se koristiti, naročito među roditeljima.

Kako se “stvara” atopijski dermatitis

Atopijska konstitucija znači da je dijete predisponirano (ima sklonost) za alergijske bolesti. Ovo je zapisano u genetskom kodu, najčešće se nasljeđuje, ali ima djece koja su prva u porodici sa baš ovim problemom.

Ekcem je kombinacija ove genetske predispozicije i spoljašnjih faktora (faktora sredine) koji doprinose  nastanku bolesti. Uprošćeno, atopijski dermatitis nastaje na “terenu” suve i osjetljive kože kod djece koja su sklona alergijskim reakcijama, baš ovog tipa.

Zašto nastaje crvenilo kože

Kada se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je u samom početku iritacija (nadražaj) kože, ali se kasnije može nadovezati sekundarna infekcija – bakterijska, ali nažalost i gljivice se mogu “uvaliti” u ranjenu kožu.

Naime, na površini kože NORMALNO žive bakterije koje ne prave probleme djetetu, ali kad dijete počne da se “drapa” (zbog svraba) ove bakterije prodiru u dublje slojeve kože i tamo prestaju da budu bezopasne, počinju da se razmnožavaju i počinje infekcija – zapaljenje!

Gljivice su svuda oko nas, pa i one koriste ovu “ranjenu” kožu i dodatno mogu zakomplikovati situaciju, naročito na mjestima gdje je koža uglavnom pokrivena pelenama ili odjećom.

Kako se prepoznaje atopijski dermatitis

Može se javiti bilo kad, ali obično se već u prvoj godini života uočavaju “ostrva” suve i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dijete češe, mogu se vidjeti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promjena).

Može se pojaviti bilo gdje, ali se obično prvo vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu.

Atopijski dermatitis ponekad ostaje prikriven u prvim godinama života, pa se “razbukti” pred polazak u školu ili kasnije tokom djetinjstva. Ipak ovo se rjeđe dešava, i kad se pažljivo ispita “situacija” sa kožom roditelji daju podatak da dijete odavno ima osjteljivu kožu.

Kako hrana utiče na atopijski dermatitis

Tu mogu nastati ozbiljni problemi!

Dvije su vrste alergije na neke namirnice – prva je koprivnjača (urtikarija) koja nastaje brzo (obično unutar nekoliko sati) poslije kontakta sa alergenom u hrani. To se relativno lako otkriva jer je reakcija burna i brzo se stigne do doktora i savjeta.

Druga vrsta reakcije na hranu je podmukla i odložena koja se NE pokazuje brzo, veća u danima i nedjeljam poslije “ulaska” u djetetov organizam. Ekcem se može pogoršati, a nekada i nastati baš na ovaj način.

Dobar primjer je alergija na kravlje mlijeko kod beba koja je jedan od najčešćih uzroka ekcema u prve dvije godine života

Kako kupanje utiče na ekcem

Loše!

Voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu!

Paradoksalno, ali istinito – “spoljašnja” voda, koje nema dovoljno unutar kože (koja je suva) smeta! Voda smeta jer kupanje ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem suve i osjetljive kože.

Zato bebe sa ekcemom ne treba kupati više od dva do tri puta sedmično, naravno uz temeljnu njegu i pranje genitalnog regiona. Poslije kupanja bebu treba nježno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa odmah namazati hidrantnom kremom koja dodaje neophodnu vlažnost.

Kako se njeguje suva i osjetljiva koža

Kada se postavi dijagnoza, navažnija je adekvatna njega suve i osjetljive kože. Osnov njege ovakve kože su hidrantne kreme kojima se koži dodaje ono što joj nedostaje – voda!

Hidrantne kreme “hrane” suvu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbjegavanje onog što djetetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!

Kada su potrebne ljekovite kreme

Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za njegu nisu dovoljne.

Tada su potrebne ljekovite kreme. Pošto je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože preporučuju se anti-inflamatorni preparati (ljekovi koji smiruju zapaljenje).

Postoje dvije vrste antiinflamatornih ljekova koje se koriste u terapiji atopijskog dermatitis.

Posebno kod jakih upala primjenjuju se kreme koje sadrže kortikosterode.  Ove masti i kreme prodiru u  kožu, sprječavaju inflamaciju i umanjuju svrab. Međutim, dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosterode povećava rizik od pojave neželjenih efekata. Atrofija (“istanjenje”) kože je jedna od vrlo poznatih neželjenih efekata koja se javlja pri korišćenju preparata koji sadrže kortikosteroid.

Ima li alternative kortiko-kremama

Srećom ima!

Preparati koji ne sadrže kortikosterode (inhibitori topičnog kalcineurina) su dragocena alternativa i mogu se koristiti od druge godine života. To su nesteroidni antiinflamatorni ljekovi, a pimecrolimus (Elidel) je najkorišćeniji lijek kod djece.

Kako pimecrolimus  pomaže

Pimecrolimus  (Elidel) ima veoma poseban način djelovanja. Radi se o imunomodulaciji – smanjenju aktivnosti upravo onih ćelije imunog sistema koje su baš odgovorne za zapaljenje (inflamaciju) kože kod atopijskog dermatitisa. Ovaj selektivni “napad” na uzročnike nadražaja kože je jedinstven za ovu grupu lijekova.

Oni su posebno efikasni ako se terapija započne pri prvim znacima razbuktavanja bolesti i mogu spriječiti njegovo širenje.

Koji pacijenti su kandidati za liječenje pimecrolimusom

Ovo je lijek koji se “prva linija napada na ekcem” kod djece koja ne mogu da koriste kortikosteroide, ili kod kojih ovi lijekovi NISU ispoljili očekivani efekat. Pimecrolimus  (Elidel)  je naročito pogodan za primjenu na osjetljivim djelovima tijela kao što je lice.

Sve više se “probija” i kao lijek koji koriste roditelji koji ne žele da koriste kortikosteroidne kreme. Ipak, najvažnije je da se obavi pregled ili konsultacija sa pedijatrom (ili dermatologom) prije započinjanja terapije.

Da li pimecrolimus može “istanjiti” kožu

Ne može!

Pimecrolimus  NE dovodi do atrofije (“istanjenja”) kože, koja se dešava kod preduge primjene kotrikosteroidnih krema (zbog nepoštovanja preporučene doze i trajanja terapije)

Može li se dijete potpuno izliječiti od atopijskog dermatitisa

Dok se genska terapija (zamjena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda liječenja ekcem se NE MOŽE potpuno izliječiti! Može se uspješno držati pod kontrolom, pa djeca godinama mogu biti bez problema, ali sklonost ka atopiskom dermatitisu ostaje!

Zato je njega kože uz izbjegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre  kontrole ove dosadne i dugotrajne bolesti.

Na kraju, ali možda i najvažnije je da se dijete redovno kontroliše! Pedijatar koji prati dijete, ponekad uz pomoć kolege dermatologa, je ključna karika u sprovođenju terapije ekcema, a roditelji su stub dobre njege osjetljive kože. Zato je dobra saradnja roditelja i ljekara neophodna i garant uspjeha.

Izvor: Moj pedijatar

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ja sam bila kod svih mogucih dr od Ul pa do Beograda. Na klinici za alergologiju i imunologiju sam 20 dana bila i nista. Bila na pronizonu godinu ipo dana koji je kortiko. Svi dr uglavnom daju kortiko terapiju na dobroj bazi. Pokusala sam sa svim kortiko mastima, sa Redermom, sa kremama na bazi nocurka itd. Slucajno sam saznala za mast koja se zove Flogocid i cini mi se sa mi je malo bolje, grdne pare sam dala a ta mast je 2e! Pokusajte svi sa njom, nije kortikosteroid.

  2. Dr Simo iz Ulcinja… Imate dobrog dr u BG dr Visnjic vipyu derm se zove krema kosta 12e mogu vam dati br ako vas interesuje nama se ona najbolje pokazala nije kortiko ali morate biti uporni. Mi imamo mozda i veci problem jer 4 god se borimo s tim nasi dr su ga unistili neprofesionizmom i neznanjem vjerujte mi

  3. Uzasavam se magicnih recepata i ljekova, savjeta dobronamjernika koji su izlijecili uzasni ekcem jednim mazanjem i jednom kremom. Njihovo dijete vjerovatno nije ni imalo ekcem ili je imalo u blazem obliku. Ekcem je hronicno stanje i potrebno je lijeciti ne samo kozu spolja vec i citav organizam. Ovo je uopsten komentar na sve tekstove o ekcemu i komentare ljudi koji olako preporucuju sta je njima pomoglo. 🙂 A sto se tice teksta, koristili smo i elidel, kod nas nikakvog pomaka nije bilo, jedna mast nam je trajala dan ( zbog velike povrsine), a kosta oko 20 e. Nista nije skupo za zdravlje i da znas da ce pomoci, ali nama Elidel nije ni malo popravio situaciju, mada smo i od ljekara dobili savjet da elidel sporije djeluje od masti koje sadr?e kortikosteroide. Na kraju smo i odustali jer je koza bila sve gora i gora. Za ostale savjete iz teksta se slazem.Takodje smo probali sve sto smo culi za ekcem, posjetili vecinu ljekara za koje smo culi, nailazili na terapije koje su kratkotrajno popravljale stanje, ali nista dugotrajno ( neke od njih bi djetetu sa manje izrazenim ekcemom sigurno pomogle) i dalje trazimo ‘magicni recept’. 🙁

  4. Mi smo probali Afloderm,pa Didermal,na kraju sam neki melem na biljnoj bazi porucila,ako nista bar kozu da mu hidrira(jer je rijec o djetetu od godinu ipo) jer znam da od nicega navedenog nece prestati,a kamoli preko noci.Bitno je da se koza hidrira,drzi cistom(njemu su obrazi zahvaceni)i umiruje se.A primijetila sam da,kad je vjetar,njemu se pojavi,a kad je vlazno vrijeme povuce se.

  5. nesto najnovije,cortinat krema..ne sadrzi kortiko,na biljnoj bazi je..tek smo je uzeli,nadam se napretku..mijenjali smo i dermatologe i kreme,i bili na jakim terapijama..imamo u planu da odemo u bg u dermatim,pa da li je neko imao iskustva?

  6. Evo i ja da podelim iskustvo. Mi smo uspeli da ekcem drzimo pos kontrolom bez upotrebe kortikosteroida. Izbacili sve alergene iz ishrane, izbacili omeksivac za ves, ruke pere prirodnim kozijim sapunom (na rukama mu je ekcem najvori), a kupam ga uljanom kupkom (bekutan). Dakle bez sapuna, sampona i sl.hemije. Mazemo Mustela Stelatopia emolijentnu kremu dva puta dnevno. Kosta 30eur ali vredi svake pare. Ima i drugih emolijentnih krema, jeftinijih, nisam probala pa ne znam jesu li ucinkovite.

  7. Magi?ni recept ne postoji jer se kremama saniraju posljedice, ne lije?i se uzrok. Uzrok nije na ko?i, nego u organizmu i ko je nosilac tog gena mu?i?e se sa ekcematoznim epizodama ?itav ?ivot. Moj sin ga ima od prve godine i s vremena na vrijeme koristimo Elocom, nikad du?e od 4 dana. Mom bratu se pojavio tek u 25. godini, nekim ljudima se manifestuje i kasnije, ali ako je gen tu, tu je-samo je pitanje imuniteta kad ?e “izbiti” i u kolikoj mjeri.

  8. Evo i moje iskustvo koje ce mozda jos nekom pomoci. Ja sam bebi od dva mjeseca (kojoj se ekcem pojavio na obrazima i bradi a ubrzo i na kosmatom dijelu glave,vratu,usnim skoljkama,ocnim kapcima) namazala u tankom sloju elocom pomesan sa pavlovicevom kremom nakon tusiranja a pred spavanje i rezultat je bio vidljiv. Mojoj bebi je koza postala mekana i glatka bez prisutnih koznih promjena.Nakon toga pa i danas koristim mustela proizvode (kremu mustela stelatopia emoliente i kupku,ulje,sampon). Smatram da su od pomoci.

  9. Prva stvar je detoksikacija organizma. STo vise svjeze cijedjenih sokova, voca povrca. KUpanje samo vodom sa kasikom zeolita. Svakodnevno davati djetetu caj od korijandera, a ako doji onda majka treba da pije caj. Prskati kozu srebrnom vodom. I ono najvaznije, ne vakcinisati ih vise. Ekcem je najblaza opomena. Prosla sam ovo i ekcema vise nemamo. Osim na ovaj nacin, vrlo uspjesno moze pomoci i dr. Visnjic iz Beograda. SRecno

  10. Nase iskustvo… napravili smo sve od bez omeksivaca, bez alergena, tusiranje samo po potrebi ( koza se susi dodatno ), samponi i za tusiranje za atopicni dermatitis bez sapuna, kupanje emulzijom od olivnog ulja i vode. Krema sa kotikosteoridima je samo za najvise tri dana jer vise od toga skodi ( tanji kozu). Dejan se je rodio sa tim, imao je A.D. priblizno 3-4 godine. Prestalo mu je preko noci za 2-3godine a sad je ima samo na rukama. Vazno je da znate, da se simptomi javljaju ZIMI najvise zbog radiatora! 2-3 puta dnevno kremom sa olivnim uljem in Kotikosteoridi SAMO po potrebi!

Leave a Reply