Alergije u trudnoći

trudnoca

Mnogo ljudi širom svijeta pati od različitih vrsta alergija koje su s proljećem sve izraženije. Približno 20-25 odsto trudnica pati od nekog oblika alergija dok sedam odsto ima astmu. Iako je poznato da su alergije genetski predisponirana stanja, još nije poznato iz kog razloga se kod nekih trudnica simptomi alergije pogoršavaju dok kod nekih postaju jedva primjetni.

Simptomi alergije variraju od trudnice do trudnice, znalo se dešavati da ista žena tokom jedne trudnoće ima problema sa curenjem nosa, a za vrijeme druge sa disanjem.

Najjednostavnija definicija alergija jeste da je to neprimjeren odgovor organizma na neke nove stvari iz okruženja. Prašina, polen, plesan, životinjska dlaka pa čak i štetočine poput žohara mogu alarmirati ljudski imunitet da se brani i sve te supstance doživi opasnima po organizam.  Naše tijelo se brani od ovih „napasnika“ tako što otpušta histamin i ostale meditatore kao dio hemijskog odbrambenog sistema. Ovi hemijski meditatori reaguju na različite načine u različitim djelovima tijela tako nam nos curi i svrbi, na koži se može razviti osip, a u plućima histamin otežava disanje baš kao i kod astme. Najteža posledica alergija jeste anafilaktički šok u koji osoba može zapasti ako količine histamina i ostalih hemikalija budu prevelike što može ugroziti i život.

Trudnoća bez ikakve sumnje predstavlja veliki pritisak za žensko telo, a disanje postaje otežano iz niza razloga među kojima su dodatna težina u predelu stomaka i rastući stomak koji vrši pritisak na dijafragmu pa mnoge trudnice dišu pliće i brže nego obično.

Da bi nadomjestile nedostatak vazduha trudnice uglavnom više dišu kroz usta nego kroz nos što znači da u tijelo ulazi vazduh koji nije prošao kroz filtere nosnica. Postoji isto tako velika mogućnost da kao odgovor na određene hormone nosni putevi oteknu i nakrive se tokom trudnoće.

Hemijske promjene u tijelu trudnice takođe utiču i na alergijske reakcije. Povećan nivo hormona uveliko utiče na rad imunog sistema  i otežava borbu protiv gripa i prehlade. Upravo iz tog razloga ako je trudnica sklona alergijama tokom trudnoće alergijske reakcije mogu biti snažnije nego obično.

Prevencija

Da bi izbjegle neželjene alergijske reakcije trudnicama se na prvom mestu savjetuje da izbjegavaju sve moguće faktore koji bi mogli izazvati reakciju. To znači da bi tokom trudnoće trebalo da zamijene svu svoju posteljinu, jastuke i madrace na kojima spavaju i nabave one antialergijske. Isto tako preporučuje se korištenje posebnih aparata koji pročišćavaju vazduh. Naravno, to neće uvijek biti moguće.

Potrebno je izbjegavati duvanski dim, hemijska isparavanja kao i mjesta gde je visoka koncentracija polena, posebno u proljećno vrijeme.

Liječenje

Lijekovi protiv alergije i astme su mnogo sigurniji po zdravlje trudnice i bebe nego što to mnoge žene misle. Sprejevi za nos, antihistaminici i ostali lijekovi za alergije su se pokazali više nego efektnima pri olakšanju simptoma alergija tokom trudnoće bez ikakvog uticaja na zdravlje i razvoj bebe.

Sve žene koje pate od alergija bi trebalo da budu svjesne toga da ukoliko odbiju uzimati lijekove za alergije misleći da će oni naškoditi bebi, bebu tim stavljaju pod veći rizik. Otežano disanje tokom trudnoće usljed alergijske reakcije može dovesti do povišenog krvnog pritiska što može prerasti u preeklampsiju i dovesti do preveremenog porođaja. Simptomi alergije takođe mogu smanjiti dotok kiseonika do bebe. Isto tako dešavalo se da učestalo kijanje utiče na otvaranje grlića materice i ugrozi bebu, a sigurna kombinacija kapi za nos, antihistaminika i steroida koju vam propiše vaš ljekar alergije može držati pod kontrolom.

Obavezno se posavjetujte sa svojim ljekarom prije uzimanja bilo kakvih lijekova i nemojte ništa uzimati na svoju ruku. Isto tako čim saznate da ste trudni već na prvom pregledu prijavite ljekaru od kakvih sve alergija patite i koje lijekove inače koristite.

Trudnički rinitis

Oko 20 do 30 odsto žena tokom trudnoće ima problema sa curećim i zapušenim nosem što se često može zamijeniti sa alergijama, a u stvari se radi o trudničkom rinitisu koji je uzrokvan hormonima. U tom slučaju ljekovi za alergiju neće imati nikakvog uticaja.

Pored trudničkog rinitisa uzrok zapušenog nosa može biti i blaga infekcija sinusa te prehlada, nemojte odmah sve svaliti na alergije.

Izvor: Lifepress magazin

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply