Stvari oko kojih se roditelji bespotrebno nerviraju

haos

U trenutku kada postanete roditelj dobijate mnogo odgovornosti, a samim time i mnogo novih stvarčica oko kojih ćete se nervirati. Među njima je puno onih koje nisu vrijedne vaših živaca i vremena. Ovo su neke od njih.

Nered
Na kraju sedmice dijete se neće sjećati je li kuća blistala cijele sedmice, već će pamtiti zajedničke trenutke tokom kojih ste se dobro zabavili. Naravno, ne savjetujemo vas da živite u haosu, ali u trenucima kada ste umorni ili bi se radije igrali s djetetom, zaboravite na pospremanje i čišćenje. Neka pričeka do sjutra.

Dojenje
Većina novopečenih majki mnogo živaca gubi kada ima problema s dojenjem. Tek kada se prestanete nervirati , dojenje će vjerovatno postati mnogo lakše.

Oblačenje djeteta
Ovo je najviše izraženo kada su u pitanju djevojčice. Pomno ste isplanirali predivnu odjevnu kombinaciju, ali je dijete ne želi obući?  Malo šarenila i neusklađenost neće nikome škoditi.

Začaran krug pospremanja igračaka
Dok pospremate igračke vjerovatno vam je jasno da će već za desetak minuta sve opet izgledati isto kao prije spremanja.Umjesto neprestanog pospremanja sjedite na pod s djetetom i uživajte u igri. Možda uspijete dijete nagovoriti da vam nakon završetka igre pomogne pospremiti sav taj nered.

Vrijeme obroka
Pokušaji hranjenja kada dijete to ne želi jer je mnogo zanimljivijih stvari u tom trentku od ručka često roditelje izbace iz takta. Umjesto toga jednostavno nemojte tjerati dijete da jede. Kada se igra završi, a dijete osjeti glad, samo će tražiti.

Stresna jutra
Stres u jutarnjim satima u užurbanim porodicana sasvim je normalan. Kako bi ga izbjegli probudite se desetak minuta ranije. Haosa će svejedno biti, ali ako ulovite prije toga vremena za u tišini popiti kafu, lakše ćete podnijeti jurnjavu i viku.

Stvari koje se nisu ni dogodile
Ne gubite vrijeme i živce na stvari koje se nisu ni dogodile. Strahovi što bi bilo kad bi bilo najgori su način za gubljenje vremena. Kada se problem pojavi, tada ćete ga i rješavati.

Novac
Pomirite se s time da nećete imati dovoljno novca da ispuniti sve svoje i djetetove želje. I to je sasvim u redu.

Mišljenje drugih o vašim vaspitnim metodama
Uvijek će se naći neko tko će misliti da zna i može bolje od vas. Iako savjeti često budu dobronamjerni, ako se zbog njih nervirate, jednostavno ih naučite ignorisati.

Nedostatak vremena
Prestanite se nervirati oko nedostatka vremena. Upravo na to živciranje gubite vrijeme kojeg i ovako nemate dovoljno. A osim toga, kada se nervirate postajete sve manje produktivni . Usporite ritam i ne žurite uvijek.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply