Nagrađivanje dalo rezultate u Mašinskoj školi: Veslanje zamijenilo svađe

masinsk

Samo dva mjeseca posvećenog rada sa najproblematičnijim učenicima Srednje stručne škole “Ivan Uskoković“ u Podgorica rezultirala su neočekivano dobrim rezultatima. Đaci su popravili ocjene, izostanaka nije bilo, a oni nekada najproblematičniji počeli su da sprečavaju svađe i tuče u školskom dvorištu. Uprava škole je svojim pionirskim potezom, nagrada umjesto kazne, dokazala da organizovano slobodno vrijeme mladih ljudi za ishod može imati vladanje “za medalju“.

Učenici Mašinske škole koji su se isticali svojim lošim stavom bili su podvrgnuti kreativnom ekperimentu. Uprava im je, bez dodatnog objašnjenja, prosto saopštila da su se „kvalifikovali“ za veslačku sekciju. Kako je rekao zamjenik direktora škole Srećko Kljajić, odabrani su proživjeli ličnu transformaciju od loših do momaka za primjer, piše Pobjeda.

“Ranije su nas učenici posmatrali kao neprijatelje, kao da smo neke zaraćene strane… Zahvaljujući treninzima veslanja, koji održavani svake subote u Baru, naši problematični učenici potpuno su promijenili svoje ponašanje i prema profesorima i međusobno. Od tih učenika koji su bili najgori dobili smo tim koji je uspio da osvoji tri medalje. Drugo mjesto na Međunarodnoj regati u Baru i još jedno „srebro“i „bronzu“ na Prvoj regati grada Bara. Oba takmičenja održana su 2012. godine. Od tada, interesovanje za ovu vrstu slobodne aktivnosti u školi samo raste. Naše zadovoljstvo rezutatima najbolje su okarakterisali sada već bivši učenici, koji su nam rekli “Pa dobro, i od nas napraviste ljude“”, priča sa vidnim entuzijazmom zamjenik direktora škole.

Dragić Marković, profesor i trener veslanja na čiju je inicijativu i započeo ovaj kreativni ekperiment, uspio je da od 100 prijavljenih učenika, sačini dva tima od po 18 veslača. On je kazao da je rad sa njima bio na nivou rubrike “vjerovali ili ne“, ali da su rezultati uprkos komentarima skeptika da li će uopšte umjeti da završe trku izvanredni.

“Počelo je veselo. Kada su prvi put ušli u čamac, sjeli su pogrešno, u kontra smjeru. Pionirskim koracima, malo po malo, za samo dva mjeseca redovnih treninga došli smo do međunarodnog takmičenja i osvojili drugo mjesto. Kod dječaka se u srednjoškolskom uzrastu javlja višak energije kad hormoni prorade, pa je u tom smislu veslanje idealno za neobuzdanu energiju tinejdžera. Istroše se na treningu, a kada dođe proljeće imaju to zadovoljstvo da se i okupaju, to je prelijep doživljaj. Promjena ambijenta posebno pozitivno utiče na đake iz Podgorice”, rekao je Marković.

U ovoj školi aktuelna je ideja o odlasku na međunarodnu regatu osmeraca „Sveti Duje“ u Splitu, kako bi se snage odmjerile sa najboljim timovima univerziteta Oksforda i Kembridža. No, da bi bili adekvatna konkurencija na takmičenju zakazanom za 9./10. maj ove godine, neophodan im je pravi olimpijski čamac. Marković kaže da je optimista i u tom pogledu.

Izvor: Pobjeda, CDM

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply