Ažurirana brošura Prijava novorđenčeta u 4 koraka

podjela brosura1

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa udruženjem Roditelji i UNHCR-om pripremilo je ažuriranu informativnu brošuru za roditelje u kojoj im pojašnjavaju procedure prijave njihovog novorođenog djeteta nadležnim institucijama ali i kako da otvore zdravstvenu knjižicu  za novog člana. Iz brošure mogu saznati i gdje treba da se obrate i sa kojim dokumentima za dobijanje jednokratne pomoći od države za novorođenčad ili poklona od lokalne, od onih koje ih daju.

Brošure su danas uručene porodilištu Kliničkog centra, a u narednim danima biće distribiuiraće svim porodilištima u Crnoj Gori. Majke ćeih dobijati pri izlasku iz zdravstene ustanove.

Liflet Prijava novorođenčeta u 4 koraka (2809 downloads) Prijava novorođenčeta u 4 koraka na albanskom jeziku (859 downloads) Prijava novorođenčeta u 4 koraka na romskom jeziku (839 downloads) plod je nastojanja MUP-a da bude dobar servis građanima, i u tom cilju pojednostavi procedure i učini sve relevantne informacije lako dostupnim, pojasnili su iz Ministarstva.

“Ovu inicijativu podržalo je udruženje Roditelji, organizacija koja je u javnosti prepoznata po izuzetnoj brizi o pravima djece i roditelja, što je još jedan pokazatelj dobre saradnje MUP-a sa civilnim sektorom”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ideju da se roditeljima na jednostavan način približi procedura prijave novorođenčeta, koja u datim okolnostima može izgledati komplikovano i biti vrlo stresna, podržao je i UNHCR, koji je izdvojio novac za njihov prevod na albanski i romski jezik, kao i za njihovo doštampavanje.

Ovaj projekat u velikoj mjeri,kažu u MUP-u,  doprinosi informisanosti građana, prvenstveno novih roditelja, o proceduri upisa djece u knjige rođenih, a njime su takođe potpomgnuti napori MUP-a i UNHCR-a u otklanjanu apatridije.

Informativne brošure prvi put su štampane 2013. godine, a podaci, kako u prethodnoj, tako i u inovinraroj verziji, dobijeni su od Fonda za zdravstveno osiguranje, centara za socijalni rad i lokalnih samouprava.

podjela brosura2

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply