Očevi i sinovi – zaigrani prijatelji i veliki uzori u kasnijem životu

otacisinađ

Baš kao što je odnos majki i kćeri obilježen mnogim posebnostima, jednako se posebnim trenucima gradi i veza među muškim članovima porodice. Zanimljivo je da djeca često u glavi podijele što će raditi s kojim roditeljem i o čemu će s kojim razgovarati, čak i ako roditelji sasvim ravnopravno dijele obaveze u kući i prema djeci.

Posebnost tog odnosa, kažu psiholozi, proizlazi iz toga što je odgoj djeteta jedno od centralnih iskustava u životu, a dobijanje sina još je mnogim muškarcima potvrda muškosti. U istoriji su očevi često bili odsutni iz života djece, i iako se to pomalo mijenja i očevi postupno preuzimaju veću ulogu u vaspitnju, još su često previše odsutni iz kuće. Jedno istraživanje prije dvije godine pokazalo je da mnogi današnji očevi provedu sa sinovima prosječno 56 minuta na dan. I nije razlog za to samo to što su zauzeti poslom i fizički odsutni nego što dolaze kući umorni i nemaju snage da se potom bave njima. Priznaju da im je najčešći način komuniciranja SMS-om i kratkim telefonskim razgovorima.

Nije zato ni čudno što više od 80 odsto očeva smatra da ne provode dovoljno vremena sa sinovima, a svi anketirani kazali su da bi željeli da izgrade bolji odnos s njima. Većina ih kaže da ne zna kako to početi, ali umjesto dugačkih uvoda, najbolje je početi s igrom ili možda čitanjem priče prije spavanja. Ti su nježni trenuci vrlo dragocjeni i djeci i roditeljima jer smiruju dijete i ostaju u trajnom sjećanju. Aktivnosti u kojima, prema anketi, najviše uživaju očevi i djeca, zavise i od djetetovog uzrasta pa uključuju igranje igračkama, zatim, naravno, bavljenje sportom i odlaske u bioskop.

Kad je riječ o tinejdžerima, jedan je od najboljih načina zbližavanja i povezivanja sinova i očeva uz muzika. Vrlo su često očevi bili obožavatelji neke vrste muzike pa je sada žele podijeliti sa sinovima, a oni su upravo u uzrastu kada mnogo vremena provode slušajući je i uz nju otkrivaju svijet oko sebe. Sa svakom zajedničkom aktivnošću dijete stvara doživljaje s ocem, a on se time vraća u djetinjstvo i, kaže psiholog Erica Reischer, profesorica na Univerzitetu Berkeley, pa tako oživljava onu istu radost igranja koju je osjećao kad je i sam bio u njegovim godinama. Tako da kada vidite zaigranog oca i sina, znajte da su u trenutku dok jure biciklima kroz polje, trče za loptom ili slažu kockice jednako zaokupljeni igrom, kao dva zaigrana prijatelja.

Osim što dijele radosti igre, očevi će željeti prenijeti sinovima sopstvena iskustva i znanja, počev od onih kako napraviti najbolju grudvu snijega, preko ispravnog držanja luka i strijele do savjeta o tome kako pristupiti simpatiji. Osim svjesnih postupaka, tu je i cijeli niz poruka koje će dijete upiti od oca i koje će ga oblikovati kao osobu. Provođenjem vremena s djetetom stvorićete čovjeka koji će isto tako postupati i sa svojom djecom, napominju psiholozi.

Čak i u ono vrijeme koje provode zajedno, a nisu povezani direktno igrom dijete upija očevo ponašanje, upozorava Reischer, i ono postaje obrazac prema kojem će se i ono sjutra odnositi prema ženama i djeci u svom životu.

Izvor: SuperMila

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply