Aktivnosti udruženja Roditelji u februaru 2015.

kutak

Udruženje Roditelji nakon kraće pauze u toku januara i nešto slabijeg intenziteta rada, u februaru je imalo je nekoliko važnih aktivnosti o kojima želi da obavijesti svoje članove:

  1. Grupa za socijalnu pomoć od februara je počela da obilazi porodice koje se nalaze na spisku udruženja Roditelji i kojima pomažemo već neko vrijeme. Članice grupe osim što obilaze porodice, rade na njihovim socijalnim kartonima za potrebe udruženja i definisanju spiska potrebnih stvari kako bismo uskoro organizovali akciju prikupljanja pomoći, kao nekoliko puta do sada. Osim toga, u dogovoru sa pojednicima, kompanijama, umjetničkim, edukativnim, obrazovnim i školicama sporta…. Grupa će pokušati da obezbijedi besplatne časove za djecu iz socijalno ugroženih porodica, kao i uz pomoć drugih donatora koje ćemo kontaktirati za drugačije vrste pomoći.
  2. Članovu Udruženje su u februaru uručili osnovnim školama i jednoj javnoj predškolskoj ustanovi u Podgorici donaciju Crnogorskog Telekoma. Televizore su dobile škole “Radojica Perović”, “Milorad Musa Burzan”, Oktoih, “Dragiša Ivanović” i Sutjeska, kao i za javna preškolska ustanova “Đina Vrbica”. U toku marta će biti uručen i OŠ “Vladimir Nazor”.
  3. U februaru su zvanično počele pripreme za adaptaciju Igračkoteke, koja će se nalaziti u Ulici “Bracana Bracanovića 75”, u prostoru koji smo dobili na korištenje od Ministarstva obrane krajem prošle godine. Za uređenje prostora biće potrebno dosta truda i ulaganja, koje će Udruženje pokušati da obezbijedi donacijama u robi i uslugama. Prva je i stigla od Studio Synthesisa, čiji tim je osim definisanja šta sve trebamo da odradimo da bismo adaptirali prostor za ovu namjenu napravio i projekat igračkoteke koji nas je sve oduševio. Uskoro ćemo imati i fotografije koje ćemo odmah da podijelimo na ćlanovima.
  1. Početkom mjeseca su vršnjačke savjetnice za dojenje udruženja Roditelji nastavile sa obukom i imale priliku da razgovaraju i dobiju savjete od psihiloškinje Branka Ćalasan iz Udruženja porodičnih psihoterapeuta, koja je svoje slobodno vrijeme i dobru volju iskoristila da ih nauči kako da komuniciraju na kvalitetan način sa trudnicama i porodiljama koje im se obraćaju za pomoć. Prvi krug obuke je zatvoren, a beskrajno smo zahvalne i pedijatru Vjeri Janković, sestri na odjeljenju Neonatologije Instituta za bolesti djece Mileni Mitrović i našoj Danijela Knezevic koja se profesionalno bavi komunikacijama, jer su nam sve pomogle i dale izuzetno puno važnih infomacija.
  1. U februaru je prihvaćena naša inicijativa koju smo u decembru definisali sa predsjednikom parlamenta da Odbor za zdravstvo i rad i socijalno staranje organizuje konsultativno saslušanje o UNICEF-ovom izvještaju o bezbjednosti i kvalitetu bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori. Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje odlučio je 9. februara da zakaže tematsku sjednicu, čiji je cilj da se ispita kakvo je stanje u crnogorskim porodilištima i da li ima pomaka u odnosu na period prije donošenja ovog dokumenta, kao i da se definiše predlog mjera za unaprjeđenje stanja.
  1. Kao i svakog mjeseca i ovog je Udruženje organizovalo okupljanje u Kutku za dojenje u Mall of Montenegru i to 12. februara. Prijatelj kutka u februaru je bila kompanija Inpharm koja je distributer suplemenata za trudnice i dojilje koji je obezbjedio poklone svim mamama koje su posjetile Kutak tog dana.
  1. U februaru smo započeli inicijativu za rješavanje problema prilaza vrtićima i školama u Glavnom gradu i zamolili roditelje da nam se jave kako bismo napravili konačan spisak lokacija na kojima su roditelji primjetili ovakve probleme. Upravo su Roditelji na Fbook grupi udruženja svojim zamjerkama I problemima na ovu temu podstakli članove udruženja da se time aktivnije pozabave.
  1. U Roditeljskom kutku smo 23. februara ugostili dr Zoricu Đorđević, specijalistu higijene u Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Kutak Udruženje jednom mjesečno organizuje zajedno sa kompanijom Donator u njihovoj Kids Land radnji na Starom Aerodromu. U toku okupljanja roditelji su postavljali pitanja u vezi sa svim temama koje se tiču ishrane, posebno u prvim godinama djetetovog života.
  1. Krajem februara smo nastavili saradnju sa Telenorom u okviru projekta Surfuj pametno koji će se ove godine održati u 16 gradova i 30 škola iz svih regija Crne Gore i edukovati oko šest hiljada djece o bezbjednoj upotrebi internet.
  1. TV Vijesti je u februaru pripremila i prikazala prvu epizodu iz serijala Zaposleni roditelji koji se bavi procedurama i pravima zaposlenih roditelja koji očekuju bebu odnosno treba da koriste trudničko, porodiljsko ili roditeljsko odsustvo. Emisija je rađena u okviru projekta podizanja svijesti o nediskriminaciji zaposlenih majki koji finansira Ambasada SAD u Podgorici.
  1. U februaru je posebno bila vrijedna grupa za vršnjačko nasilje i njihova koordinatorka Ana Katnić. Pisali su i završili koncept projekta koji se na sistematičan način i na nacionalnom nivou bavi smanjenjem vršnjačkog nasilja. Projekat je predat Delegaciji EU u Crnoj Gori u okviru programa EIDHR, i na njega smo veoma ponosni jer osim što je veoma dobro koncipiran i ima sjajne aktivnosti koje zaista mogu da dovedu do smanjenja ove pojave koja je sve izraženija među djecom, povezuje nas u profesionamom smislu sa nevladinim organizacijam Centar za prava djeteta, Pegadoški centar i Udruženjem porodičnih psihoterapeuta Crne Gore sa kojima planiramo na ovom projektu da sarađujemo ako bude odobren.
  1. Februar smo završili sa pjesmom – poklonom od Sanje Perić, naše članice koja nam je poklonila himnu – pjesmu Roditelji, sa kojom je učestvovala na na festivalu Zlatna Pahulja u Rožajama. Pjesma, koju izvodi djevojčica Ivana Popović, je osvojila treće mjesto na ovom festival.
  2. Roditeljski kutak u Bojama jutra koji realizujemo zajedno sa TV Vijesti bavio se u februaru Prosjačenjem u Glavnom gradu, Vakcinacijom, Seksualnim vaspitanjem u školama i problemima u vezi plaćanja odnosno neplaćanja alimentacije.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply