Roditelji upozoravaju da su njihova djeca pod ogromnim pritiskom

Foto: Vijesti

Foto: Vijesti

Roditelji učenika odjeljenja IIA Gimnazije “Slobodan  Škerović“ u Podgorici apelovali su na uslove školovanje svoje djece tvrdeći da su žrtve izuzetno visokih kriterijuma, i da je pritisak kome su izložena ogroman.

Oni tvrde da djeci polovinu predmeta predaju profesori kod kojih mora da se baš “zapne” i  da  ne mogu da dostignu kriterijume.

Roditelj Milenko Vujošević tvrdi da je njegov sin od silnog učenja i nervoze,  radi “čudne tikove očima”, ali da je na roditeljskom saznao da nije jedini.

“Na roditeljskom sastanku sa starješinom saznao sam da je moje dijete, čak, dobro prošlo. Pojedini učenici padali su u nesvijest i završavali u hitnoj zbog stresa, a jednog su učenika roditelji vodili kod psihijatra”, kazao je Vujošević.

Kako bi zaštitili svoju djecu, 22 roditelja učenika II-a pisala su direktoru Gimnazije Radiši Šćekiću i Ministarstvu prosvjete, da bi riješili ovakav problem.

“Te 2013. godine u  I-A upisano je 35 učenika, od čega su njih 30 u osnovnoj školi nagrađeni  Lučom), ali se taj broj već u prvih mjesec dana smanjio prelaskom đaka u druga odjeljenja, tako da je i razred završilo njih 29. Taj se trend nastavio i ove školske godine, što je dovelo do toga da ih je sad u odjeljenju 23, računajući i đaka koji je u odjeljenje upisan u II razredu. Svjesni smo, kao i Vi, vjerujemo, da je isključivi razlog za to izuzetno visok kriterijum nametnut našoj djeci od strane dijela Odjeljenskog vijeća, koji našu djecu izlaže ogromnom pritisk”, piše u pismu direktoru, koje je potpisalo 22 roditelja.

Zamjenica direktora Jadranka Đerković kazala da je, po njenom mišljenju, razlog odlaska srednjoškolaca iz Gimnazije je “nemoć da se prilagode novoj sredini.

“Često se dešava da učenici ne žele da zagrizu i da nastave sa učenjem u našoj školi, već idu tamo gdje smatraju da im je bolje. Ne želim da detaljišem o ovom slučaju, jer smatram da ovakve stvari ne treba da rješava javnost, već da se rješavaju na relaciji učenik – roditelj – profesor”, pojasnila je Đerković.

Roditelj Vladimir Obradović kazao je da su se više puta obraćali direktoru, ali da više ne mogu da mirno posmatraju “patnju svoje djece.”

“Ne tražimo da se našoj djeci popušta ili da im se popravljaju ocjene, samo da imaju isti tretman kao i svi ostali učenici. Dešavalo se u svim školama da vas zadese dva profesora, kod kojih morate da zapnete, ali nikada pola njih”, dodao je Obradović.

Učenici Gimnazije potvrdili su novinaru Vijesti da postoji odjeljenje kojem predaje mnogo teških profesora, zbog čega ga nazivaju “odjeljenje smrti.

“Ne bih mogla nikada da učim u tom odjeljenju, a čula sam da ih je i polovina pobjeglo”, kazala je  učenica.

Roditelji su u pismu direktoru kazali da je od 30 lučonoša, koji su počeli u tom odjeljenju, samo jedan učenik imao odličan uspjeh.

“Činjenica je i primjer učenice koja je, nezadovoljna zaključenom ocjenom iz engleskog jezika na kraju prvog polugođa, tražila da je ispituje komisija – i gle čuda – dobila je čistu peticu od profesorica koje važe za najstrože”, navode roditelji u obraćanju direktoru.

Vujošević je kazao da je jednom prilikom pokušao da razgovara sa čuvenom profesoricom, koja, tvrdi, nije željela ni da ga sasluša.

“Onako, trčeći za njom, rekao sam joj da samo želim da znam može li moje dijete da odgovara za višu ocjenu, na šta mi je odbrusila ‘Ne može. Ne zna on ni za tu ocjenu koju ima’. U čudu sam joj odgovorio kako to može znati kada ne zna za koje dijete pitama, na šta je ponovo odbrusila ‘Svi su oni isti’”, priča je Vujošević.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply