Da li je u pitanju soor?

soore

Kandidijaza ili soor (gljivična infekcija najčešće izazvana gljivicom Kandida albicans) je česta dijagnoza koju majke dobijaju kad se žale ljekaru na bolne bradavice ili grudi. Nažalost, kandidijaza nije toliko česta kako vjeruju mnogi zdravstveni radnici, pa zbog pogrešne dijagnoze mnoge žene pate bespotrebno. Postoje brojne priče o majkama koje su više puta uzastopno liječene od ”kandidijaze”. Ove žene se bore, ponekad sedmicama ili čak mjesecima, sa bolnim dojenjem. Uglavnom isprobavaju brojna liječenja, ali nikad se ne mogu u potpunosti osloboditi ove nelagodnosti.

Ovo je najčešći scenario: Bradavice su osjetljive i javljaju se rane, a grudi jako bole tokom dojenja. Žena odlazi kod ljekara koji daje dijagnozu kandidijaza. Propisuje Nistatin (antimikotik) i ispraća vas. Nakon nedelju dana, uviđate da vam Nistatin ne pomaže, pa isprobavate neko prirodno sredstvo po savjetu prijateljice, i izgleda da se stvari mijenjaju na bolje. Međutim, dvije sedmice kasnije bol se vraća, tako da odlazite opet kod ljekara koji vam prepisuje još jači antimikotik, uvjeravajući vas da ćete se sada zasigurno osloboditi gljivica. Nakon nedelju dana javlja se minimalni boljitak, a vi nastavljate da nedeljama svako malo koristite ovaj lijek, sa postavljenom dijagnozom ”povratne kandidijaze” i očajnički tražite odgovore. Šta se dešava i zašto ne možete da se otarasite bola?

Simptomi pripisani kandidijazi uključuju jarki bol bradavice, svrab, sjajnu i perutavu kožu na bradavicama/areolama i dubok ili probadajući bol u dojci. Problem sa ovim simptomima je što, osim kandidijaze, ukazuju i na mnoge druge probleme koji uključuju:

  • Loš položaj bebe pri dojenju;
  • Probleme sa sisanjem;
  • Sapet jezik;
  • Vazospazam;
  • Ekcem na bradavici;
  • Alergijski dermatitis;
  • Psorijaza na bradavici;
  • Problemi uzrokovana izmlazavanjem pumpicom;
  • Bakterijska infekcija.

Daleko najčešći uzrok bolnih bradavica i jakog bola u dojkama je loš položaj bebe u toku dojenja. Kada god majku zabole bradavice ili dojke, prvo na šta treba da obrati pažnju je bebin položaj na dojci i njena sposobnost sisanja. Položaj treba da procijeni neko ko je obučen za to. Ponekad bebin položaj može da spolja izgleda gledano ”savršeno” , ali nešto se dešava unutar bebinih usta što uzrokuje probleme. Ako vam bradavica izgleda kao da je spljoštena ili uštinuta kada je izvadite iz bebinih usta, onda nešto nije u redu i morate se obratiti nekome.

Problemi kao što su sapet jezik i problemi sa sisanjem uzrokovani intervencijama pri porođaju (kao što su upotreba vakuuma, forcepsa ili carski rez), ili čak ukočenost mišića kod bebe nastala usled porođaja ili položaja u majčinoj utrobi, može takođe uzrokovati bol. Nažalost, ovakvi problemi se često ispuštaju iz vida jer većina zdravstvenih radnika nije obučena da prepozna ove probleme ili da ih pravilno procijeni. Zbog toga je bitno da se potraži stručna pomoć. Ako su vam rekli da je položaj dojenja vaše bebe pravilan, ali vi i dalje imate bolove i instinkit vam govori da nešto nije u redu, nastavite da tražite dok ne nađete nekog iskusnog u tome da vam pomogne.

Ako položaj bebe i sisanje nisu problem, onda nam najnovija istraživanja govore da je vjerovatnije da bakterjska infekcija uzrokuje bol u dojci/bradavici nego kandidijaza. Ranije se vjerovalo da je bol duboko unutar dojki uzrokovan gljivicama unutar mliječnih kanala dojke. Najnovija istraživanja ipak dovode u pitanje postojanje ”gljivica unutar mliječnih kanalića” i govore nam da bakterijska infekcija (uglavnom Staphylococcus aureus) je zapravo daleko uobičajeniji uzrok bola u bradavicama i/ili dojkama. Uprkos strahu koji postoji u vezi sa upotrebom antibiotika jer mogu da uzrokuju kandidijazu, u nekim slučajevima ”povratne kandidijaze”, antibiotici su zapravo potrebni!

Ne sugerišemo da kandidijaza ne postoji, naravno da postoji. Ipak, nije ni blizu onoliko česta kako to izgleda na osnovu broja žena kod kojih je utvrđeno da je imaju. Najvažnija stvar je: ako izgleda i hoda kao patka, a ne gače, onda je vrijeme da počnemo da obraćamo pažnju na onog ko se pretvara da je patka. Drugim riječima: Ako odgovarajuća liječenja kandidijaze ne riješe problem blagovremeno, to najvjerovatnije nije kandidijaza, i vrijeme je da se osvrnete na bilo šta drugo što može da uzrokuje ovakav bol.

Izvor: Best for Babes
Prevela: Bojana Rajković

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply