BCG vakcine nema, očekuju je krajem marta

vakcinaBCG

Nestašica vakcine protiv tuberkuloze (BCG) koja trenutno vlada u regionu, aktuelna je i u Crnoj Gori, a Vlatka Raičković iz Montefarma kaže da je glavni razlog deficita to što se čeka isporuka proizvođača Torlak, koji će ovu vakcinu imati tek u drugoj polovini marta.

Naime, mediji u Hrvatskoj su prenijeli da ova zemlja nema dovoljno vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, a da državu čeka i nestašica vakcina protiv tuberkuloze jer se koriste zalihe iz prošle godine.

Ipak, iz Montefarma tvrde da, osim BCG, vakcina koje spadaju u obaveznu imunizaciju djece ima dovoljno.

“Petovalentne vakcine ima u dovoljnim količinama. Što se tiče ostalih vakcina koje spadaju u obaveznu imunizaciju djece, trenutno je deficitarna BCG vakcina iz razloga što će je proizvođač Torlak imati tek u drugoj polovini marta, kad će nam je isporučiti. Ostale vakcine smo imali u dovoljnim količinama, a trenutno je u postupku tenderska procedura za nove isporuke”, objasnila je  Raičković za Dnevne novine.

BCG vakcina se dobija u prvoj godini života, najčešće prilikom otpuštanja iz porodilišta, a ukoliko je do tada ne primi onda do navršena dva mjeseca. Djeca koja nijesu mogla biti vakcinisana do tada moraju se vakcinisati do prve godine života, definisano je Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti..

Dokaz da je dijete uspješno vakcinisano je ožiljak na mjestu vakcinacije prečnika najmanje tri milimetra. Veličina ožiljka kontroliše se četiri do šest mjeseci poslije vakcinacije. Djeca koja nemaju ožiljak, ili je ožiljak manji od tri mm, treba ponovo da se vakcinišu do navršene prve godine života.

Ako se iz bilo kojih razloga vakcinacija nije dobijena u utvrđenom roku, dijete se vakciniše u periodu od12 mjeseci do punih pet godina života, uz prethodno tuberkulinsko testiranje (PPD test).

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply