Napravite s djecom lutkarsko pozorište

Kako zabaviti djecu i provesti što kvalitetnije to malo vremena koje mnogi zaposleni roditelji odvajaju na druženje. Uz malo truda, volje i strpljenja možete pokazati mališanima kako do sopstvenog pozorišta! Pri tom se nećete jako potrošiti!

Trebaju vam:

  • jedna kartonska kutija;
  • jedan bijeli papir;
  • ljepilo;
  • makaze;
  • olovka;
  • selotejp;
  • bojice.

Potrebna vam je neka tkanina (svi imamo neku staru majicu koja nam više nije baš lijepa ili se u pranju toliko ishabala da nije više prepoznatljiva, ili nam naprosto nije baš draga, ili smo je prerasli).

Ukoliko nemate tkaninu (od majice), uzmite neki papir u boji, stari katalog s odjećom, novine, foliju… ali u nedostatku toga dovoljne će biti samo bojice i kreativnost vas i vašeg mališana.

I da, potreban vam je štapić za ražnjiće ili bolje rečeno štapići jer vam zasigurno neće biti dovoljan samo jedan.

ram
Pozorište će biti jedna kartonska kutija u kojoj treba izrezati pozornicu. Na poklopcu kutije (ili bilo kojoj drugoj strani kutije) izreže se okvir ali je bitno je da se ostavi malo papira kako bi pozorište bilo ljepše nakon što ga dijete oboji ako želi i ako je to moguće. Opet jedna zanimacija za sebe…

obrisi

Lutku koja će biti budući glumac izrađujemo ovako: Od dijela koji smo izrezali na kutiji izrežemo neki lik…bilo kakav, može biti čovjek, životinja, sunce, smajli…što god vam padne na pamet.  Taj karton dijete može obojati onako kako želi. U tom slučaju ne trebaju vam tkanine ni papiri u boji…dobra opcija ukoliko nemate to pri ruci.

lutka5
U drugom slučaju, ako je izrezan čovjek, dijete može stvoriti sopstvenu kreaciju režući tkaninu i lijepeći neku “novu haljinu ili pantalone” na kartonsku osobu. Nakon toga od bijelog papira izrežemo krug koji će “glumiti” glavu. Na tom krugu dijete će nacrtati oči, nos i usta i zalijepiti ih na karton. Osim toga, svi imamo neke promotivne letke i novine koje nam samo pune sandučiće za pisma, nepotrebne su nam, a ovako ih barem malo možemo iskorisiti…odraslija djeca, pogotovo djevojčice to će jako dobro znati riješiti i stvoriće sopstevni  outfit na lutki.

lutkr2

Nadalje…kartonski lik treba zalijepiti selotejpom na štapić za ražnjiće.  Tu će najmanji trebati vašu pomoć, ali to i je suština svega:  da sebi uzajamno pomažete i da zajedno nešto radite! Tako obojan krug zalijepimo na kartonsku lutku.lutke3
Eto, i lutka je gotova! Ukoliko ste i vi i vaše dijete izradili po jednu lutku, glumci su spremni i predstava može početi! To je pozorište koje se po potrebi možete seliti svuda.

Sljedeći put možete praviti malo komplikovanije lutke… prave male kreacije od ukrasnog papira ili tkanine s još više detalja.

Izvor: Čuvarkuća.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply