Direktor Doma zdravlja kaže da na nevakcinisanje djece nemaju pravo ni zdravstveni sistem ni roditelji

kavaric

Nevakcinisanje djece izuzetan je rizik, na koji nema pravo ni zdravstveni sistem, pa ni roditelji i niko ne smije da izloži dijete riziku od oboljenja koja su spriječena imunizacijom, smatra direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić.

On je, komentarišući antivakcinalnu kampanju koja je već nekoliko mjeseci aktuelna u regionu, a mnogo duže u svijetu, naglasio da se radi o neprovjerenim informacijama „koje su zapljusnule laičku javnost i svijest svih roditelja”.

“Riječ je o što namjernoj, što nenamjernoj kampanji pisanih i elektronskih medija, kao i društvenih mreža koja je nama profesionalcima i zaštitnicima medicine zasnovane na nauci plitka i neosnovana. Dakle, radi se o poluinformacijama i dezinformacijama koje se tiču uticaja redovnih vakcinacija na zdravstveno stanje djece, odnosno određena oboljenja, kao i neosnovano povezivanje imuinizacije sa pojavom nekih psihičkih, neuroloških i drugih oboljenja. Sve to poprimilo je odliku trenda, odnosno globalizacije zavjere jednog tijela, nekakvog menadžmenta, protiv čovječanstva”, kazao je Kavarić za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, propaganda koja se širi preko društvenih mreža sa neprovjerenih adresa ima određeni uticaj na sve nas.

On je ocijenio da je medijski prostor izrazito kontaminiran sa nenaučnim izmišljenim informacijama koje u nedostatku prave edukacije sa pravih mjesta kod određenog, jako malog procenta broja roditelja, utiče da se pojavi otpor ili makar pitanje da li treba ili ne treba vakcinisati dijete.

Na pitanje da li je u Domu zdravlja Podgorica bilo slučajeva da je neki roditelj odbio da vakciniše dijete i kako se tada postupilo, dr Kavarić je rekao da mu se u posljednje vrijeme obratilo nekoliko roditelja.

“Nekoliko roditelja se obratilo radi detalja o vakcinisanju. Nakon razgovora sa mnom, ostalim pedijatrima i doktorima unutar Doma zdravlja o efektima, rezultatima i posljedicama ukoliko se ne pridržavaju uputstava, predloga i obaveznog kalendara vakcinacije za svoju djecu, roditelji su odlučili da sarađuju”, kazao je Kavarić.

On je naglasio da nije saglasnost roditelja ta koja odlučuje da li dijete treba da primi vakcinu ili ne, i da medicinske kontraindikacije određuje i propisuje nadležni ljekar.

“Jedina kontraindikacija zbog čega se djetetu ne daje vakcina su razna imunološka stanja, razne akutne infekcije i druga akutna stranja koja utiču na stanje imunološko od hroničnih akutnih oboljenja imunih sistema, raznih malignih oboljenja. Međutim, ta stanja su rijetka”, rekao je Kavarić.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Angelina

    Svi se roditelji plase, ali treba postupiti u najboljem interesu svoje i tudje djece. Vakcinacija je suzbila ili iskorijenila mnogo bolesti. A sad se opet umire od malih boginja! I jos ovdje ima roditelja koji odlucuju o tudjim zivotima a ne razlikuju ih od varicela. U tim situacijama je bolje da ta odluka stvàrno i nije na nama. To sto mi mislimo da smo se razboljeli od promaje ili vakcine ne mora da bude tacno i mozda se nece moci dokazati jos sto godina,ali ako mislimo da cemo ojacati i biti zdraviji nakon tuberkuloze onda bolje da ne odlucujemo sami.

Leave a Reply