Pelene u Crnoj Gori ispravne, nedozvoljene materije pronalazili u igračkama

pelene

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore kontrolisala je od početka godine tri uzorka dječijih pelena, i svi su bili ispravni, kao i prošle godine kada je uzeto devet uzoraka. U toku prošle godine je inspekcija otkrila nedozvoljene materije većinom kod kontrolisanih igračaka.

Prisustvo kancerogenih materija u pelenama, cuclama, prostirkama i igračkama u Srbiji šokiralo je prije nekoliko dana i zabrinulo srpsku javnost. Prisustvo štetnih hemikalija koje predstavljaju direktan rizik po zdravlje djece utvrđeno je kod 16 od 68 testiranih proizvoda u Srbiji, pokazali su rezultati ispitivanja proizvoda za djecu, koje su sproveli Asocijacija potrošača Srbije Apos i još 10 potrošačkih organizacija. U tri od 19 dječijih bodija pronađeni su ftalati (kancerogene materije), a iste hemikalije bile su prisutne i u šest prostirki slagalica i jednoj tekstilnoj od 14 testiranih prostirki. U jednoj od sedam ispitanih prostirki za presvlačenje prisutan je bio inhibitor plamena na bazi hlora, koji je kancerogen i štetno djeluje na reproduktivne organe. U četiri vrste pelena ustanovljeno je prisustvo kancerogenih natracena i naftalena, a u jednoj od 10 cucli pronađen je bisfenol A, koji štetno djeluje na mozak.

Iz crnogorske Uprave za inspekcijske poslove je CdM-u saopšteno da je ovoj i prošloj godini uzeto 12 uzoraka pelena za djecu i svi ispitivani uzorci na zdravstvenu bezbjednost su bili ispravni.

Inspektori su tokom prošle godine izvršili ukupno 1.247 inspekcijskih pregleda u toku koji je rađena administrativna provjera prateće dokumentacije, vizuelna kontrola proizvoda, uzimali su  uzorake za laboratorijska ispitivanja (igračke i kozmetički proizvodi), a urađena je i procjena rizika.

“U proaktivnom nadzoru izvršeno je 207 pregleda, i to kontrola kozmetičkih proizvoda (šamponi za kosu za djecu i odrasle, gelovi za tuširanje za djecu i odrasle, farbe za kosu, tečni i čvrsti sapuni, toaletne vode i parfemi za muškarce i žene), igračaka (plastične i drvene lutke i igračka mobilni telefon), lijekova (Diazepam od 5mg i Diklofenak od 50 mg) i medicinskog sredstva (aparata za mjerenje krvnog pritiska marke Omron)”, pojasnili su u UIP.

U tomnadzoru uzet je ukupno 21 uzorak za laboratorijska ispitivanja, i to 15 uzoraka igračaka (plastične i drvene) i šest uzoraka kozmetičkih proizvoda.Ftalati, koji su kancerogeni, remete hormone i smanjuju plodnost, pronađeni su kod plastičnih lutaka.

“Analize su pokazale da je pet uzoraka igračaka bilo neispravno (plastične lutke hemijski neispravne – prisustvo ftalata iznad dozvoljene propisane koncentracije), dok su ispitivani kozmetički proizvodi (šamponi i gelovi za djecu i odrasle) bili ispravni”, kazali su CdM-u u UIP-u.

Ukupno je pronađeno 2.326 neusaglašenih proizvoda – 1.072 komada igračaka – plastične lutke i igračke, igračka telefon i 1.254 komada kozmetičkih proizvoda.

“Od ukupnog broja pronađenih proizvoda trajno je stavljeno van prometa 1.036 komada i to: 805 komada igračaka (155 plastičnih lutaka i 650 komada igračaka telefona) i 225 komada kozmetičkih proizvoda zbog isteklog roka za upotrebu – šamponi za kosu, gelovi za tuširanje, farbe za kosu i tečni sapuni”, naglasili su u Upravi.

Zbog nemanja ili nepotpune deklaracije privremeno je zabranjen promet do otklanjanja nepravilnosti 1.296 proizvoda i to: 267 komada plastičnih igračaka i 1.029 kozmetičkih proizvoda (toaletne vode, farbe za kosu, gelovi za tuširanje, sapuni, parfemi, dezodoransi).

“Nakon otklanjanja nepravilnosti navedeni proizvodi su vraćeni u promet”, ističu u UIP-u

Na osnou praćenja RAPEX-a Una osnouRAPEX obavještenja, informacije o opasnim proizvodima iz drugih baza podataka, informacije o opasnim proizvodima iz medija, obavještenja iz Regionalne mreže i drugih institucija, prijave građana, obavještenja inspektora) izvršeno je ukupno 1.040 pregleda.

Na osnovu obavještenja RAPEX-a izvršena su 992 inspekcijska pregleda, u kojima je na tržištu Crne Gore traženo 90 opasnih proizvoda i to 81 igračka, pet kozmetičkih proizvoda, jedan hemijski, dva obmanjujuća i jedan proizvod za djecu.

“Po obavještenju iz Regionalne mreže, izvršen je 31 inspekcijski pregled, u toku kojih je praćeno prisustvo jednog proizvoda– igračke. Po podacima inspektora iz nadzora, izvršeno je 13 inspekcijskih pregleda, tri po obavještenju iz medija i jedan po inicijativi potrošača”, kazali su u UIP-u.

Vršeći inspekcijske preglede po RAPEX obavještenjima, na tržištu je pronađen opasan proizvod – igračka avion iz RAPEX obavještenja br. 2 u količini od 12 komada.

“Naređeno je uvozniku – distributeru stavljanje van prometa 12 komada i povlačenje i opoziv 180 komada igračaka. Uvoznik – distributer je postupio po naloženim mjerama inspektora. Po obavještenju inspektora iz nadzora, nakon dostavljenih laboratorijskih ispitivanja, koja su pokazala da je plastična lutka hemijski neispravna (prisustvo ftalata iznad dozvoljenog nivoa), distributer je dobrovoljno preduzeo mjere i uništio 1.440 komada plastičnih lutki zbog hemijske opasnosti”, kazali su u UIP-u.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply