Kako naći pravu dadilju?

dadiljaP

ronalazak odgovarajuće dadilje za dijete može biti izuzetno stresno iskustvo, posebno u Crnoj Gori gdje takve vrste servisa ne postoje. Ostavljati tako dragocjeno biće u ruke stranca nikad nije lako, ali se zato treba dobro pripremiti i biti oprezan.

Da biste bili što sigurniji u što bolji izbor predlažemo vam nekoliko savjeta.

Obavezno intervjuišite kandidate detaljno. Postavljajte im specifična pitanja čiji su odgovori važni za vašu porodicu. Saznajte kakve su obaveze imali na prethodnim poslovima i što su sve spremni da rade. Govorite o svojim načinima vaspitavanja djeteta i provjerite slaže li se i potencijalna dadilja s tim.

Uzmite u obzir prethodno iskustvo kandidata. Je li ta osoba zaista bila plaćena za brigu o djetetu? Idealna dadilja trebalo bi da ima barem jednu godinu staža plaćenog čuvanja djece kako bi stekla potrebno iskustvo. Idealni kandidati bi bili učitelji, vaspitači … ili baš profesionalne dadilje.

Provjerite barem tri preporuke. One ne bi smjele biti od prijatelja i porodicei kandidata, već od stranih klijenata koji su ih ozbiljno zaposlili. Ako kandidat nema nikakvih preporuka, to je veliki znak STOP. Pri pregledu preporuka budite pametni. Mislite poput detektiva i ne dajte informacije unaprijed. Zamolite osobu koja je napisala preporuku da vam da radno vrijeme i godine djece kako biste provjerili tačnost navoda.

Uzmite u obzir školovanje kandidata i potvrdite da je on upravo to što vam treba. Idealno bi bilo da kandidat ima završen vaspitno-pedagoški smjer ili nešto u vezi s poslom za koji se kod vas prijavljuje.

Što bi kandidat učinio u slučaju nezgode? Svakako uzmite osobu s potvrdom o završenom tečaju prve pomoći!

Ukoliko imate osjećaj da vam osoba ne odgovara, vjerujte sami sebi i potražite dalje. Nemojte dozvoliti da vaše dijete prepustite u ruke strancu kojem ne vjerujete. Nikako!

Dogovorite s kandidatom plaćeni probni rok od dvije sedmice. Pokušajte što više vremena nadzirati ponašanje sa djetetom i nemojte zaboraviti uputiti dadilju u njene obaveze.

Prije nego što zaposlite kandidata, poželjno je utvrditi što od njega očekujete. Svakako napomenite koje su dužnosti ako u posao ubrajate i dodatne usluge ( kuvanje, spremanje, peglanje) i važnost posjedovanja vozačke dozvole.

Deset pitanja koje treba postaviti dadilji

Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da procijenite koliko potencijalna dadilja ima iskustva, odgovara li vama i vašoj porodici kao osoba.

1. Svaki roditelj zna da je dovoljno nekoliko sekundi nepažnje da dijete odmota 10 rolni toaletn papira ili išara čitavi zid bojicama. Saznajte zato, između redova, koliko dadilja voli provoditi vremena na mobilnom telefonu i koliko će time biti slabije fokusirana na dijete.

2. Nije naodmet ako dadilja zna osnove prve pomoći i kako se ponašati s djetetom u slučaju nekih naglih i nepredvidivih situacija. Svakako je pozitivno ako ima dugogodišnje iskustvo s čuvanjem djece i može prepoznati znake hitnosti. Kako biste bili mirni i uvjereni da je dijete sigurno u njenim rukama provjerite zna li dadilja sve brojeve telefona koje u slučaju hitnosti treba nazvati.

3. Pitajte dadilju jednostavno, kako bi se ponašala i što bi učinila u situaciji koja je vama bitna. Na primjer, vaše dijete je problematično kad je hrana u pitanju ili je problem kad treba obaviti nuždu jer se dijete privikava na pelene. Ovo pitanje će vam puno reći kako se dadilja inače snalazi u tim situacijama.

4. Svaka dadilja treba znati osnove: brisanje nakon nužde od sprijeda prema nazad, pranje ruku, nikada ne ostaviti dijete na stolu za previjanje bez nadzora. Zna li dadilja sve ovo, bićete sigurni u njenu stručnost, ozbiljnost i higijenske navike.

5. Ako vam je to bitno, saznajte ima li dadilja vozačku dozvolu i zna li vezati dijete u autosjedišu. Što generalno misli o vezanju u vožnji i je li imala nesreće. Kako će se ponašati ako dijete ima tantrume u autu?

6. Pitajte kakve igre se zna igrati s djecom? Hoće li dijete izlaziti van na igranje, hoće li igre biti edukativne, energične, hoće li se dijete moći istrčati? Sve su to važna pitanja ako želite pronaći idealnu osobu za čuvanje djeteta.

7. Važno je znati i kako će se dadilja ponijeti ako je dijete naposlušno. Kako reagovati i kakvu ulogu preuzima u takvim trenucima? Ponaša li se kao majka ili kao vaspitačica? Kakav joj je stav o fizičkom kažnjavanju djece.

8. Neka vam dadilja opiše najgori slučaj koji je imala s djetetom koje je čuvala. Razgovarajući o tome saznaćete jesu li “živahna” djeca bezobrazna ili cijeni djetetovu osobnost.

9. Saznajte puši li. To vam možda može predstavljati problem posebno ako nemate balkon. Ali i ako ga imate kako će pušiti i čuvati dijete?

Izvori: Obitelj.hr; Roditelji.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply