Kako da naučite dijete da izduva nos?

cicsenjenosa

Svi znamo od kakve je važnosti održavati higijenu nosića, posebno kada procure. Ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom i uklanjanjem sekreta omogućava se prirodni put disanja. Strujanje vazduha kroz nos olakšava i samo čišćenje nosa čime se smanjuje mogućnost nastanka upale uha i drugih komplikacija.

Roditeljima se preporučuje da vode računa o redovnom uklanjanju sekreta iz nosa djeteta. Nos je poput klima uređaja, pa je njegova higijena od velikog značaja. Pedijatri često kažu kako je važno djecu od malena naučiti higijeni disajnih puteva, edukovati i roditelje i djecu kako postupati kod akutnih infekcija, naučiti dijete kako se izduvava nosić (jednu po jednu nosnicu), kako se upotrebljava i odlaže maramica, vodi računa o higijeni ruku i slično.
Teoretski, zvuči jednostavno, a da li je u praksi baš tako.

Kod beba koje svakako ne mogu da sarađuju, uzećete pumpicu za izvlačenje sekreta i uz nju dobiti uputstvo za upotrebu. Kada poželite tu spravicu izbaciti iz upotrebe, jer smatrate da je vaš mališan već dovoljno veliki i da to može obaviti prirodnim putem, a nemate uputstvo za upotrebu, morate naučiti dijete kako da izduva nosić.

Mališani imaju svoje instinktivne tehnike, poput uvlačenja sekreta, “kopanja nosa” ili brisanja u rukav, čime se samo privremeno rješavaju problema, a doprinose širenju bakterija. Zato ih treba načiti kako da izduvaju nosić Nema uzrasnog doba kada bi to trebalo znati, neka djeca već nakon godinu dana savladaju tu vještinu, a neki su sa 4-5 godina.

Evo nekoliko trikova koji mogu da pomognu:

1. Ima jedna vježbica, naravno kroz igru, date djetetu nacepkane papiriće koje trebaju oduvati duvanjem iz nosa. Ako je više djece na okupu, možete organizovati i takmičenje, ko dalje, vodeći računa o udaljenosti učesnika.

2. Sa mlađom djecom možete probati uz pomoć plišanih igračaka, pokazujući kako meda i društvo duvaju nosić tako da udahnu na usta, a onda izduvaju vazduh na nosić. Za par dana može probati varijantu da šeta sa maramicom po stanu i 1,2,3 i duvaj. Naravno uvijek pohvalite dijete kad god i najmanji sadržaj bude u maramici.

3. Kod nekih klinaca koji uglavnom uvlače sadržaj umjesto da dunu, ponekad je dovoljno, svaki put kada to urade reći „naopako” i brzo ukapiraju da obrnu postupak.

4. Neki roditelji su svaki put kada je dijete šmrcavo pitale kako radi svinja, dijete bi namreškalo nosić i duvalo, malo unutra, malo napolje, maramicu pod nos i vremenom to povezalo.

5. Postoji varijanta još jedne igre – da dijete naduva obraze, zatim mu stisnete obraze da vazduh izađe na usta i tako nekoliko puta, zatim predložite istu igru ali da usta ostanu zatvorena.

6. Može i opcija „kako nos svira”. Prvo to pokažete na sebi. Začepite nos, a onda malo po malo popuštate stisak da se čuje vazduh kako izlazi i onda nos „svira”. Zatim cijelu stvar pokušate sa djetetom – duni da nos svira.

7. Ako imate kod kuće usnu harmoniku, neka dijete pokuša da svira duvajući kroz nosić.

8. Stanite ispred ogledala ili prozora pa neka dijete zatvorenih usta, kroz nosić ispušta topli vazduh u staklo. Zatim se poigrajte pa pišite i crtajte po staklu!

Izvori: Mojpedijatar, Lukinportal

Leave a Reply