Kako pomoći djetetu koje se guši zbog stranog predmeta u grlu?

gusenje2

Svaki roditelj je vjerovatno prilikom djetetovog obroka doživio da se dijete zagrcnulona primjer s komadom šargarepe, jabuke ili orahom. Tu noćnu moru prođu svi i najčešće se problem riješi sam od sebe. Ipak, ponekada djetetu treba pomoći.

U trenu se dogodi da se dijete zagrcne ili mu hrana ode u pogrešni kanal. U toj situaciji nema vremena za čekanje jer djetetov mozak bez vazduha može biti svega 3 do 5 minuta, a hitnoj pomoći je potrebno najmanje deset minuta da stigne. To je razlog zašto bi svaki član porodice trebalo da zna kako pomoći djetetu u takvoj situaciji.

Što su djeca mlađa, to je problem veći, s jedne strane zbog još neusklađenog sistema disanja i hranjenja, a s druge, zbog samog oblika jednjaka koji je još cilindričan i „pogodniji“ za opstrukciju.

Kada problem počne, postoje načini da se izbjegne tragedija. Ali, treba znati i šta nikako ne treba činiti. Tako, recimo, nikada ne treba pokušavati da se predmet prstima izvuče iz djetetovih usta.

Djetetove oči se šire, počinje da kašlje. Instinktivno, tijelo pokušava da izbaci predmet koji se zaglavio i ponovo uspostavi disanje. U većini slučajeva, nekoliko zakašljavanja će ga i izbaciti. Kada to nije dovoljno, od ključnog je značaja znati kako djetetu pomoći. Pedijatri su zato napravili „spisak“ pravila o postupanju protiv slučajnog gušenja.

 

gusenje

1. Kad primijetite da je djetetu nešto zapelo u ustima pokušajte da ga navedete da se nakašlje, jer je kašalj prirodni način da se izbaci strano tijelo. Položaj u trenutku kad strano tijelo još ne smeta nije važan, dijete će se instinktivno postaviti kako treba.

2. Ako se strano tijelo već zaglavilo i prekinulo disanje, bilo bi najbolje da neko odmah pozove hitnu pomoć, ali dijete za to vreme nikako ne smijete ostaviti samo, već počnite da mu pružate pomoć.

3. Uhvatite dijete za donju vilicu i položite ga preko svog koljena. Ako ste dešnjak i držite djetetovu vilicu desnom rukom, onda preko desnog kolena. Ako ste ljevoruki, obratno.

4. Drugom, slobodnom rukom, udarite dijete dlanom pet puta između lopatica (pazite da ga ne udarite po glavi). Glava je okrenuta naniže, tako da predmet ispadne, a ne da se vrati u grlo.

5. Poslije pet udaraca dlanom, ako predmet nije ispao, podignite dijete i preduzmite takozvani Hajmlihov zahvat, ispod dijafragme. Hajmlihov zahvat se obavlja tako što je jedna šaka savijena u pesnicu, sa palcem u ostalim prstima, dok je druga šaka obuhvata tako da je palac okrenut ka grudnoj kosti. Zahvat se obavlja tako što se tako stisnute šake uz pritisak energično okrenu polukružno. Tako se izvrši pritisak na grudni koš, izbaci se vazduh i oslobode disajni putevi. Tu tehniku treba smjenjivati sa pokušajem izbacivanja preko kolena.

6. Ako dijete izgubi svijest, treba ga položiti na leđa i povesti računa o tome da su mu disajni putevi slobodni i da više nema ništa u ustima. Potom pozvati hitnu pomoć.

7. Samo u slučaju da se predmet koji sprječava disanje dobro vidi i štrči toliko da može dobro da se uhvati, on se smije vaditi rukama. Ako ne, nikako ne treba djetetu stavljati prste u usta, jer postoji opasnost da se predmet još više zaglavi.

8. Ako je dijete u nesvijesti, u očekivanju hitne pomoći treba mu dati vještačko disanje: tri puta po pet udisaja, praćenih sa trideset kompresija grudnog koša (srčane masaže).

9. Tako treba raditi sve dok ne dođe hitna pomoć.

Izvor: Novosti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply