Reagense za TORCH očekuju naredne sedmice

control blood in a laboratory

Institut za javno zdravlje (IJZ) trebalo bi naredne sedmice da dobije reagense za test TORCH kojeg trenutno nema u Centru za medicinsku mikrobiologiju.

“Prema informacijama koje smo dobili od dobavljača dijagnostikume bi trebalo da dobijemo tokom sljedeće nedjelje. U okviru TORCH-a traži se najčešće 5 analiza, neki ljekari traže još neke dodatne analize”, kazali su iz Instituta agenciji MINA.

Prema njihovim riječima, zahtjev za ovim analizama osim kod trudnica radi se i kod pacijenata sa drugim dijagnozama.

Iz Instituta su objasnili da je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju Fonda za zdravstveno osiguranje dužan da obezbijedi sredstva za finansiranje zdravstvenih usluga, pa i za mikrobiološke dijagnostike koje se rade u Institutu za javno zdravlje.

“Institut za javno zdravlje je na osnovu zahtjeva kliničara napravio procjenu potreba za mikrobiloškim dijagnostikumima i sanitetsko potrošnim materijalom u visini od 800 hiljada eura na godišnjem nivou”, navode iz Instituta,

Kako su objasnili taj novaj je tražen prilikom pravljenja budžeta od Fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija. Međutim, prošle godine im je  bilo odobreno 550 hiljada eura, a za ovu 600 hiljada. Taj iznos je, kako tvrde u Institutu, dovoljan samo za devet mjeseci.

Da bi prevazišli taj nedostatak Institut za javno zdravlje je prošle godine izdvojio skoro 50 hiljada eura iz sopstvenih prihoda, i uradio sve da racionalizuje potrošnju dijagnostikuma, i u komunikaciji sa zdravstvenim ustanovama insistirao na racionalnom slanju pacijenata na dijagnostiku.

“Uloženi napori su samo djelimično uspjeli da nadomjeste nedostajuće dijagnostikume, te se povremeno dešavalo, i dešavaće se, da se pojedine analize ne mogu odraditi”, kazali su iz Instituta.

Grupa bolesti sa TORCH panela (između ostalog sifilis, hepatitis B i varičela zoster) može se prijeneti putem krvotoka na plod trednice bilo kada u toku devet mjeseci, ali je veoma opasna ako se trudnica zarazi u prvih pet mjeseci trudnoće.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. mama djecaka

    Dobili su reagense za torch ali ne za neke druge analize. Ipak, mislim da je pretuzno sto u higijenskom nema neki odredjeni dan ili vrijeme za trudnice i djecu, jer sam juce, stojeci 2 sata i cekajuci red, gledala kako djecu tako i druge trudnice, koji pokusavaju da ne disu jer razni kaslju i ko zna koje viruse nose. Ne samo gripa, naravno. Mislite li da bi udruzenje moglo da izvrsi malo pritiska na nadlezne sluzbe da pokusaju izdvojiti neko vrijeme ili dan za djecu i trudnice? Pozdrav

Leave a Reply