Dojenje pomaže djetetovom stomaku da se lakše prilagodi na čvrstu hranu

dojenje

Iako je opštepoznato koliko je dojenje zdravo i za majku i za bebu, svako malo nas dodatno iznenade istraživanja koja spisak prednosti proširuju. Posljednje istraživanje sprovedeno na UNC koledžu pokazalo je da dobre bakterije koje se prilikom dojenja prenose s majke na dijete imaju mnoge koristi za zdravlje bebe.

Upravo te zdrave bakterije olakšavaju uvođenje čvrste hrane jer pomažu pri probavi.

Za ovu studiju tim je prikupio uzorke stolice i informacije o djetetovoj ishrani i zdravlju. Primjenom genomskog sekvencisanja u uzorcima stolice utvrdili su vrste i funkcije pojedinih bakterija u djetetovom probavnom traktu. Utvrđeno je da prehrana bebe tokom prvih nekoliko mjeseci života ima uticaj na crijevnu mikrofloru za cijeli život.

Djeca koja su hranjena samo majčinim mlijekom imala su u probavnom sistemu više zdravih bakterija koje su omogućavale sigurniji prelazak na čvrstu hranu, dok bebe koje nisu bile dojene su nešto teže prihvatale čvrstu hranu i kod njih su bile veće šanse za bol u želucu i pojavu grčeva.

Kod dojene djece pronađeno je 20 bakterijskih enzima, dok ih je kod beba kod kojih je dojenje bilo kombinovano s adaptiranom formulom bilo čak 230.

Sama razlika se ne uočava dok je beba vrlo mala, već tek kada se počne s uvođenjem čvrste hrane, genetske razlike u uzorcima stolice postaju velike. Kod isključivo dojenih beba u crijevima prevladava vrlo poznata Bifidus bakterija koja je korisna za probavu, dok je kod beba dohranjivanih adaptiranim mlijekom ove bakterije bilo vrlo malo.

Korisne bakterije u probavnom sistemu često se zanemaruju, ali one imaju vrlo važnu ulogu, kako kod djece, tako i kod odraslih, po pitanju gojaznosti, alergija i mnogobrojnih problema probavnog sistema.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply