Skupštinski odbor za zdravstvo o uslovima u porodilištima

bebe

Odbor za zdravstvo crnogorskog parlamenta organizovaće konsultativno saslušanje o UNICEF-ovom izvještaju o bezbjednosti i kvalitetu bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, koje je od parlementa zatražilo udruženje Roditelji, a zatim inicirao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje odlučio je danas da zakaže tematsku sjednicu, čiji je cilj da se ispita kakvo je stanje u crnogorskim porodilištima i da li ima pomaka u odnosu na period prije donošenja ovog dokumenta, kao i da se definiše predlog mjera za unaprjeđenje stanja.

O tome šta je urađeno nakon UNICEF-ove analize imaće priliku da govore auroti analize, direktor Instituta za javno zdravlja Boban Mugoša, predstavnici Ministarstva zdravlja, Uprave za inspekcijske poslove, UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije, vanbolničkih i bolničkih porodilišta, kao i Kliničkog centra Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić inicirao je nakon razgovora sa predstavnicama udruženja Roditelji u decembru konsultativno saslušanje  u Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje kako bi skupštinsko tijelo donijelo zaključke, a sve u cilju otklanjanja propusta i poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite u porodilištima.

To je urađeno nakon što je Ministarstvo zdravlja odbilo da aktivira online peticiju sa konkretnim mjerama  Udruženja Roditelji, uz obrazloženje da su tražene mjere svakodnevna aktivnost zdravstvenioh ustanova u okviru kojih rade porodilišta.

Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje danas je prihvatio izvještaj I zapisnik sa kontrolnog saslušanja čelnika Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje,  predstavnika bjelopoljske bolnice i KCCG održanoj 12. decembra prošle godine nakon infekcije pet beba iz Bijelog Polja, od kojih je jedna preminula.

Tako će Ministarstvo zdravlja i Uprava za inspekcijske poslove do 31. marta morati da dostave skupštinskom tijelu izvještaj o tome šta je urađeno povodom preporuka koje su sačinili nakon saslušanja.

Odbor je, osim apela da se što prije otvore odjeljenje ginekologije i neonatologije u Bijelom Polju, predložio ministarstvu da se inficiranoj djeci omogući kontrola, liječenje i rehabilitacija inficirane djece.

Preporučio je  i da formiraju Komisiju koja će periodično pratiti kakvi su higijenski uslovi u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, u cilju sprečavanja infekcija, ali i da svako stacionarno odjeljenje umjesto pripravnosti ima cjelodnevna dežurstva.

Takođe su “zadužili” i komisiju za sprečavanje intrahospitalnih infekcija da ukoliko postoje i najmanje sumnje unutar bolnice obavijeste nadležnog epidemiologa, ministarstvo, kao i Institut za javno zdravlje.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply