Nove vrtiće neće počinjati da grade ni ove godine

vrtici

Nijedan od sedam novih vrtića, za koje je Ministarstvo prosvjete prije dvije godine dobilo kredit od 10 miliona eura neće početi da se gradi ni ove godine. Početak gradnje najavljivan je više puta, a posljednje informacije iz Ministarstva govorile su o tome da se može očekivati u prvoj polovini ove godine.

Iz Ministarstva prosvjete su Dnevim novinama sada saopštili da će se ove godine raditi na pripremi neophodne dokumentacije i sprovođenju tenderskih procedura kako bi se realizacija radova odvijala planiranom dinamikom.

Sličan odgovor resor tadašnjeg ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića slao je i prošle godine.

Osim što nije poznato ni kada će precizno gradnja početi ne zna se ni da li je počela otplata kredita namijenjenog za realizaciju ovog projekta.

Zaduživanje kod Banke za razvoj Savjeta Evrope sa deset miliona eura ali i najava hitnog raspisivanja poziva za javno-privatno partnerstvo za izgradnju vrtića u gradovima u kojima je taj problem najizraženiji bio je odgovor Vlade na peticiju udruženja Roditelji kojom je tražena hitna gradnja novih objekata. Tada je preko šest hiljada građana zatražilo od Vlade da pronađe model rješavanja prebukiraosti i nehumanih uslova u velikom broju javnih predškolskih ustanova u kojima u jednoj prostoriji boravi preko 60 djece sa vaspitačima, čime se krši Zakon o predškolskom  obrazovanju i vaspitanju i propisani standardi.

U januaru 2013. godine iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će te godine biti završeni planski dokumenti i tenderska procedura, što se do danas nije desilo. Projektom je predviđena realizacija aktivnosti od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine. Datum zatvaranja projekta predviđen je za 30. jun 2018. godine.

Novi vrtići biće izgrađeni u Podgorici, Pljevljima, Baru I Ulcinju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. “…ove godine raditi na pripremi neophodne dokumentacije i sprovo?enju tenderskih procedura kako bi se realizacija radova odvijala planiranom dinamikom.”
    Znaci da ce kasniti i malo prolongirati da ne bi kasnili? Nesposobnjakovici.

Leave a Reply