Šta je važno da vaše dijete nauči do škole o higijeni zuba

pranjezuba

Djeca počinju da gube mliječne zube prije polaska u školu. Svi mliječni zubi su najčešće zamijenjeni onim trajnim do 12. godine djetetovog života. Kvarenje mliječnog zuba uvijek je manje zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da će prije ili kasnije ispasti. Kada stignu trajni zubi pravilna i redovna njega postaje presudna. Trajni zubi počinju se razvijati nakon djetetovog rođenja.

Kada mliječni zubi počnu da ispadaju djetetovo žvakanje može biti bitno otežano, što zbog klimanja mliječnog zuba ili rasta trajnog. Važno je redovno dijete podsjećati na pranje zuba. U djetinjstvu se tu ne radi o nemaru, već razigranosti u kojoj djeca vrlo često sasvim slučajno zaborave oprati zube. Naučite dijete pravilno prati i njegovati zube.

Njega zuba počinje već od hrane koju jedete

Njega zuba ne sastoji se samo od pravilnog četkanja. Zdrava ishrana vrlo je važna, posebno mliječni proizvodi koji podstiču jačanje zuba. Djeca bi trebalo da izbjegavaju gazirana, slatka pića i grickalice. Navika koju bi trebalo uvesti kod djeteta je svakako ako konzumiraju nezdravu hranu da odmah nakon jela detaljno isperu usnu duplju toplom vodom.

Posjeta stomatologu

Dijete bi trebalo prvi put da posjeti stomatologa već u prvoj godini života. Ne dopustite da se taj prvi susret dogodi tek kad je djetetu potrebno popravljanje zuba. Tako će odlazak stomatologu djetetu postati traumatično iskustvo i izazivati nelagodu čak i kada dijete odraste. Djeca bi, kada su svi zubi zdravi, trebalo da posjećuju stomatologa barem jednom godišnje na kontrolu.

Pranje zuba

Neka dijete koristi kvalitetnu četkicu s mekanim vlaknima različite dužine kako bi detaljno čistilo i zube i desni. Dobro je biti prisutan za vrijeme oralne higijene kako bi provjerili pere li dijete zube na ispravan način. Važno je detaljno oprati zube i s unutrašnje strane desni gdje se najčešće počinje stvarati kamenac.

Zube je potrebno četkati kružnim pokretima, a ne pokretima naprijed – nazad. Četkanje bi trebalo da traje barem dva do tri minuta koliko je potrebno da se kružnim pokretima očiste zubi sa svih strana. Četkicu je potrebno mijenjati barem svaka tri do četiri mjeseca bez izuzetka.

Prednja strana četkice najčešće sadrži gumene nabore namijenjene čišćenju jezika. Danas se gotovo u svakoj prodavnici mogu kupiti i posebne četkice namijenjene četkanju jezika. Redovno četkanje jezika vrlo je važno kako bi se skinule odumrle ćelije i ostaci hrane koji se na njemu nakupljaju, a ujedno mogu biti uzrok vrlo neugodnog zadaha.

Iako kod djece najčešće nije potrebno korištenje zubnog konca jer su zubi dovoljno razmaknuti da se četkicom mogu očistiti i najmanji ostaci hrane, posavjetujte se s djetetovim stomatologom.

Korištenje vodice za ispiranje usta kod djece nije preporučljivo jer sadrži alkohol i može biti opasno za dijete ako udahne ili proguta sadržaj.

Zube bi detaljno trebalo četkati barem dva puta dnevno. Velik broj odraslih opravi grešku koju prenose i na svoju djecu. Pranje zuba neposredno nakon jela nije dobro za vaše zube. Kiselina koja se stvara već u vašim ustima kako bi olakšala razgradnju hrane čini zube izrazito osjetljivima. Zato bi trebalo s pranjem zuba pričekati barem 15-ak minuta nakon jela.

Izvor: Index.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply