U četvrtak predavanje o prevenciji raka grlića materice i pregledi

dom zdravlaj blok pet

Foto: Dom zdravlja Podgorica

 

Dom zdravlja Podgorica organizovaće u četvrtak, u toku Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice koja je u toku, predavanje o toj temi i preventivne preglede.

U prostorijama odjeljenja ginekologije Doma zdravlja u Bloku 5, ginekolog Milovan Jovanović održaće od 11 sati predavanje o prevenciji ove bolesti, nakon čega će sve žene koje budu prisustvovale moći da dobiju i ginekološki pregled uz PAPA test.

Zbog ograničenog broja mjesta Dom zdravlja je pozvao sve zainteresovane da se prijave na broj telefona 020 481 925 od 7 do 9 sati. Možete se prijaviti i udruženju Roditelji na mail [email protected].

Od 19. do 25. januara širom Evrope se obilježava se Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice.

Prema procjenama Međunarodne Agencije za istraživanje raka i baze podataka – Globocan, svake godine u Evropi se ova maligna bolest otkrije kod približno 60 hiljada žena, dok polovina njih umre. Posebno zabrinjava činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine u Evropi.

Infekcija Humanim papilloma virusom (HPV) je najvažniji faktor rizika i neophodan uslov za nastanak raka grlića materice. Humani papilloma virus je toliko rasprostranjen da je većina odraslih (oko 70% ljudi) nekada u svom životu imala HPV infekciju. HPV infekcija je neophodan ali ne i dovoljan uslov za razvoj maligne bolesti. Nema raka grlića materice bez HPV infekcije, ali se rak razvija samo uz postojanje dodatnih faktora kao što su: način života (rano započeta seksualna aktivnost, brojni seksualni partneri), hronične infekcije genitalnih organa, pušenje, loši socio-ekonomski uslovi i genetski faktori.
Redovne ginekološke preglede treba započeti u prve tri godine poslije početka seksualne aktivnosti, a najkasnije u starosti od 21 godine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply