Neki od razloza zašto djecu treba voziti u autosjedištu

autosjedista

Djeca su uvijek na prvom mjestu, a njihova sigurnost je uvijek ispred naše sopstvene. Poznato je da je najbezbjednije voziti djecu do pete godine u autosjedištu, a tako nalaže i zakon, a ovo su najvažniji razlozi zašto je ona najbolji izbor.

Vožnja s djetetom u naručju nikad nije dobra ideja

Mnogi roditelji misle kako je njihovo dijete najsigurnije u njihovom naručju, ali to nikako nije tačno. Ako dolazi do sudara, djetevova će se težina umnogostručiti pa će ono prije izletjeti iz krila svog roditelja. Zbog toga je veoma važno dijete prevoziti u adekvatnim sjedištima jer tako je mogućnost njihove povrede značajno umanjena.

Korpe i nosiljke nisu najsigurniji izbor

Korpe i nosiljke su odlična stvar za transport vašeg djeteta, ali nisu dovoljno sigurne za vožnju u automobilu. One nisu prilagođene za vožnju i ne sadrže pojačane zaštite od mogućih sudara i udaraca. Autosjedišta su testirana baš za takve slučajeve i pružaju maksimalnu zaštitu vašeg mališana.

Pravilno vezivanje

Veoma je važno da svoje dijete dobro vežete u autosjedištu. Pojasevi moraju biti ravni, ne zapleteni, a važno je da ih dobro zategnete. Kod najmanje djece, ispod pojasa kod djetetove ključne kosti ne bi smjelo ostati više prostora od debljine jednog prsta, a kod autosjedišta grupe 1, između djeteta i pojasa ne bi smjelo ostati prostora više od debljine jednog prsta.

Veća koncentiranost roditelja na vožnju

Jedan od praktičnih razloga je taj što za vrijeme vožnje roditelji često provjeravaju svoje dijete i zapravo nisu koncentrirani na vožnju, a ako je dijete u sjedištu, ono je mirno i roditelj može biti siguran da ga neće ometati u vožnji.

Najveća zaštita djeteta

Preporuča se da se sjedište uvijek smjesti na posljednje sjedište jer ste tako sigurni kako će u slučaju nesreće, dijete biti zaštićeno od udara airbaga. Osim toga, tako je i udaljenije od prednjeg stakla pa je i manja mogućnost od izlijetanja iz automobila i ozljeđivanja zbog velike količine razbijenog stakla.

Zaštita od bočnih udara

Većina današnjih autosjedišta ima pojačanu bočnu zaštitu od sudara, ali i ojačanu zaštitu od frontalnih sudara. Sjedišta su napravljena od upijajućeg materijala koji apsorbuje i najteže udarce. Isto tako, dijete je u autosjedištu udobno smješteno, a nasloni za glavu sprječavaju da se ona naginje na stranu, ali s druge strane ne smanjuju vidljivost djeteta.

Raspoređivanje sila prilikom sudara

Nakon što dijete navrši otprilike dvije godine života, najčešće je vrijeme za promjenu autosjedišta, a tada se ona može i okrenuti u smjeru vožnje. Takve autosjedišta u najvećem broju slučajeva imaju pet stepeni pojaseva pa je dijete sigurno pri svim uslovima vožnje. Pojas zadržava dijete na ramenina, bedrima i preponama i ravnomjerno raspoređuje sile prilikom udara.

Veća sigurnost od povreda glave i vrata

Kada je malo dijete okrenuto u smjeru vožnje, ogromne sile pritiskaju njegov vrat. Ona autosjedišta koja su okrenuta u suprotnom smjeru pružaju odličnu zaštitu jer u tom slučaju gotovo da i nema sile koja pritiska na vrat, glavu i kičmu. Vrat i kičma djeteta ostaju u istom nivou i postoji manja mogućnost za povrede jer su im kritična područja dobro poduprijeta.

Izvor: 24sata

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply