Najčešće promjene na koži trudnice

koyatrdunice

Tokom trudnoće promjene ne pogađaju samo tijelo već i kožu, a za sve su krive nagli skokovi u nivoima  hormona. Koža postaje osjetljivija, a kožna oboljenja koja je žena imala prije nego je zatrudnjela mogu se pogoršati. Tokom tog perioda posebno je osjetljiva na sunce, lako izgori i često reaguje na deterdžente i sapune.

Hiperpigmentacija

Najčešći problem je hiperpigmentacija odnosno tamne mrlje koje se pojavljuju na čelu i obrazima, a posljedica su pojačane proizvodnje melanina. Tokom trudnoće tijelo proizvodi više hormona što pojačava proizvodnju melanina, prirodnog pigmenta koji kontroliše boju kože i količinu apsorbiranog UV zračenja. Ovaj problem muči skoro polovinu trudnica.

Akne

Bolni prištići karakteristični su za prvo tromjesečje. Visoki novoi hormona podstiču proizvodnju prirodnih ulja ili sebuma zbog čega se koža brzo masti. Previše sebuma blokira pore, a kao rezultat javljaju se akne.

Ispucali kapilari

One su rezultat pojačane cirkulacije koja je neophodna za život djeteta. Višak krvi stvara pritisak na kapilare zbog čega one lakše puknu. Stanje se najčešće popravi nakon porođaja kad se ustabili nivo  hormona.

Strije

Strije se javljaju uslijed rastezanja kože. Trudnoća podstiče rastezanje kože brže i više nego inače pa ona i lakše puca. Visoki nivoi hormona takođe utiču na ravnotežu kožne barijere i čine je tanjom nego inače. Tokom trudnoće preporučuje se unošenje vitamina E i C i kožu redovno mazati uljima kao što je bademovo što će podstaći obnovu kože.

Linea negra ili tamna linija na stomaku

Tamna linija najčešće se javlja u drugom tromjesečju, a posljedica je promjena u ravnoteži hormona. Trbušni mišići se rastežu kako bi napravili više mjesta za dijete što ostavlja tamni trag na koži. Najčešće izblijedi nekoliko sedmica nakon porođaja.

Izvor: 24sata

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply