Kako majčinstvo utiče na promjene u mozgu?

promjenemajcinstvo
Svaka majka će potvrditi da se život u potpunosti mijenja nakon dolaska djeteta, a uz promjene na tijelu i u dnevnoj rutini, najsnažnije su emocionalne koje samo roditelj razumije.
Nakon vijeka posmatranja promjena ponašanja novopečenih majki naučnici su uspjeli povezati majčinstvo s promjenama u mozgu koje izaziva.
S majčinstvom se povećava aktivnost dijela mozga koji kontroliše empatiju, anksioznost i društvene interakcije. Osjećaj ljubavi, brige za dijete i potrebe za zaštitničkim ponašanjem izaziva reakcije u mozgu.
U prosjeku svaka šesta porodilja pati od postporođajne depresije, mnogo njih bori se s kompulzivnim reakcijama poput neprestanog pranja ruku ili neopravdanim napadima panike zbog straha da će se djetetu nešto desiti.
To je sasvim normalno u prvim mjesecima nakon porođaja dok beba ne ojača, a roditelji se ne snađu u roditeljskim brigama.
Majke instinktivno prati panika kada pomisle na situacije koje ne mogu kontrolisati, a u vezi su sa njihovim bebama. One se, kako kažu, suočavaju sa izuzetno snažnim načinima razmišljanja o stvarima koje ne mogu da kontrolišu, i konstatno misle o bebi – da li je zdrava, bolesna, gladna..
mozakmajkeNaučnici su posmatrali promjene u mozgu pokazujući majkama slike njihove ali i  nepoznate djece. Postati roditelj za mozak je vrlo slično zaljubljivanju. Oksitocin, hormon sreće, povećava se kada majke ugledaju svoju djecu ili začuju njihov plač između plača mnogih drugih beba. Majke koje doje još su osjetljivije na pogled ili slušanje plača sopstvene bebe.
Najveće promjene u mozgu događaju se nakon prvog porođaja. Čest je slučaj i identičnih promjena u mozgu tate ako je vrlo blisko povezan s djetetom i potpuno uključen u sve segmente brige za bebu u prvim mjesecima.
Izvor: Index.hr
SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply