Studije u Crnoj Gori među jeftinijima u EU ali skuplje nego u Belgiji, Poljskoj, Islandu…

studije

Crna Gora se može svrstati u zemlje u kojima studenti plaćaju jeftinije školarine dok mladi koji žele studirati u Velikoj Britaniji, Irskoj, Holandiji ili Letoniji moraju obezbijediti značajne iznose, jer su školarine u tim zemljama označene kao najskuplje u Evropi.

Vikend novine objavile su izvještaj Euridike, obrazovne mreže Evropske komisije, Državne školarine i sistemi finansijske podrške za 2014/15, koji je pokazao da u evropskim zemljama postoje velike razlike kada je riječ o školarinama, stipendijama i studentskim kreditima.

U dokumentu, kojim su obuhvaćene 33 zemlje, otkrivaju da je Njemačka nedavno ukinula školarine, iako je tek 2007. godine omogućila svojim pokrajinama da ih uvedu.

Takođe, sistem finansiranja je 2014. godine bitno izmijenila Estonija koja je povezala školarinu sa postignutim uspjehom.

„Ako student po semestru skupi 30 bodova ili po godini 60, može da studira besplatno, ali ako ne ispuni dovoljan broj bodova, fakultet ima pravo da naplati razliku do potrebnog broja”, navodi se u dokumentu.

U Češkoj studenti plaćaju manje od 50 eura godišnje na ime administrativnih troškova, dok nakon radikalne reforme 2012. u Engleskoj školarine dostižu i devet hiljada funti ili preko 11.3 hiljade eura.

Euridika navodi da na Univerzitetu Crne Gore 25 odsto studenata studira o trošku države dok su ostali samofinansirajući.

„U akademskoj 2014/15. minimalna školarina je 500 eura za godinu a maksimalna hiljadu”, navodi se u dokumentu.

Na taj način, studiranje u našoj zemlji skuplje je, na primjer, od onog u Belgiji, Bugarskoj, Luksemburgu, Poljskoj ili Islandu.

Stipendije se u Crnoj Gori, navodi Euridika, daju “talentovanim studentima”, a naša zemlja se, uz Grčku, karakteriše i po tome što ne prepoznaje dodjelu stipendija „na osnovu potreba”, već samo na osnovu zasluga.

U većini evropskih zemalja samo mali broj studenata dobija stipendije, odnosno bespovratnu pomoć, a Irska je jedina zemlja koja nema sistem državnih stipendija. U 11 obrazovnih sistema, uglavnom u zapadnim i nordijskim zemljama daje se između tri i pet hiljada eura po školskoj godini, a u isto toliko i više od pet hičjada eura. U članicama EU u istočnoj u jugoistočnoj Evropi pomoć iznosi do hiljadu eura godišnje.

Svake godine veliki broj mladih ljudi odluči da studiranje nastavi van Crne Gore. Jedna od njih je i Podgoričanka Dragana Drobnjak, koja je završila diplomske studije na Univerzitetu “Luigi Bocconi” u Milanu, smjer Ekonomija, mendžment i finansije.

“Odlučila sam da studiram van Crne Gore prvenstveno zbog jezika. Studirala sam na engleskom, a govorila i italijanski. Za mene je bio pun pogodak učiti dva j ezika paralelno”, kazala je ona Vikend novine.

Na univerzitetu koji je završila, kako je rekla, školarina je od 4.500 do 10.500 eura, a oni na osnovu dokumentacije procijene mogućnosti studenta i odrede iznos školarine. Takođe, mjesečni troškovi života u Milanu iznose u prosjeku od 800 do hiljadu eura. Bez obzira na to, Drobnjak preporučuje mladim ljudima da studiraju van zemlje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply