Očevi određuju temelj budućih veza svoje ćerke

otac i cerka

Tokom života gradimo mnogo odnosa i svaki je poseban na neki način, ali je jedan od onih koji nas najviše odrede za život onaj koji gradimo s roditeljima. Naravno da su oba roditelja važna za zdravo i uravnoteženo odrastanje, ali i često samo s jednim od njih stvorimo poseban odnos. Često se majke nježnije povežu sa sinovima, a ćerke s  očevima. Odnos očeva i njihovih mezimica poseban je i u mnogo čemu će odrediti njen život.

Ona je njegova malena princeza i uvijek će je tako doživljavati, ma kako joj život izgledao. Ona će njemu bježati u trenucima kad zatreba posebno razumijevanje i zaštitu. Tata će biti mjera za posmatranje i mjerenje osoba suprotna spola, ali i više od toga, oni svojim ponašanjem i postupcima postavljaju mjerila budućeg života i očekivanja od partnera. Zato je jako važno da tate toga budu svjesni, i uz malu pomoć majki, kako bi svojoj djevojčici usadili što važnije parametre i uzore.

Psiholog Jennifer Kromberg posvetila je dosta vremena toj temi i zaključila da tate oblikuju kćerima svjesna i podsvjesna očekivanja. I to počinje već kod izgleda: često će se djevojčicama sviđati upravo muškarci i fizički sličniji ocu. Možda se i vama dogodilo da vam se djevojčica zatrčala prema nekome za koga je mislila da je njen tata, a ispostavilo se da je to samo neko njemu jako sličan.

Stručnjaci smatraju da takve situacije nisu samo rezultat površne sličnosti nego i znak nečeg dubljeg. Djeca u najranijim danima života sve što uče u svijetu najprije uče od roditelja i iz njihova ponašanja i oblikuju sliku svijeta i svoja očekivanja prema njima. Odnos s ocem, pokazala su istraživanja, povezan je s društvenom stabilnošću i postignućima u školi, ali prema istraživanju objavljenom nedavno u Journalu of Genetic Psychology, oblikuje i buduće ćerkine ljubavne veze.

Očevi u ranim danima udaraju temelje budućeg života svojih ćerkica. Naša prva iskustva o vezama poučie nas kako se nositi s očekivanjima, kako izraziti ljubav, kako se ponašati u situacijama neslaganja, kako se nositi s različitim osjećajima. Naši roditelji, ističe dr. Kromberg, daju boju sočivima kroz koje ćemo gledati život i oblikovati svoju važnost u međuljudskim odnosima.

Očevi će često pristati na sve što mama nije htjela jer ne može odoljeti šarmu svoje djevojčice. Ma koliko vaša mezimica bila slatka i neodoljiva, imajte na umu da je u odgoju najvažnija dosljednost, što jedan roditelj odluči, drugi mora poštovati. Ako je tata posebno pažljiv prema svojoj mezimici, ali pokazao je svakakva ponašanja prema drugim ženama u svom životu, ćer neće “upiti” samo odnos koji je ostvario s njom nego i modele odnosa koje je ostvario s drugim ženama. Osim toga i muškarci mogu uz svoju djevojčicu napokon naučiti ponešto o ženama.

One unose mnogo emocija u stvari koje muškarcima izgledaju smiješno. Tako će se jednom sasvim sigurno naći u situaciji kad će mezimica biti izluđena time što ne može naći ljubičaste čarape koje jedine idu uz njezinu omiljenu haljinicu koju je odabrala da nosi taj dan. Ništa im neće pomoći objašnjavanje da može navući i bijele jer su jednako lijepe, tada će morati shvatiti da moraju najprije poslušati dijete i shvatiti njegov problem. Zanimljivo je da se očev uticaj na dijete ostvari nezavisno od toga je li otac biološki ili nije.

Naime, često će novi suprug djetetove majke ostvariti bolji odnos s mališanima nego njihov biološki otac.

Dakle, u tom odnosu najvažnije je, ističe Kromberg, da se ostvari poštovanje i razumijevanje, da se odnos zasniva na iskrenom razgovoru, na stalnom emotivnom povezivanju i edukativnom djelovanju. Čak i onda kada mlade žene iz nekog razloga ne slijede direktno očev primjer, tačnije ne traže fizički ili psihički sličnog partnera, ističe dr. Kromberg, čak i one koje idu suprotno od očevog primjera, zapravo se ravnaju prema ocu i koriste ga kao orijentir.

Izvor: SuperMIla

Leave a Reply