Bukvar za roditelje tinejdžera

Dozvolite djeci da se mijenjaju. Pustite ih da budu ćudljiva, čak i osorna. Oslobodite im prostor da dišu punim plućima. Samo nemojte da ih ne razumijete.

I tišina zveči
mamaRazgovor je uvijek najbolje rješenje, čak i kad djeca odbijaju da pričaju. Ukoliko ćute kao zalivena, majka i otac ni tada ne treba da dignu ruke. Na njima je da neprekidno osluškuju kćerke i sinove i da, kao stariji i iskusniji, otkriju ključ kojim će uspjeti da otvore naizgled neprobojna vrata na kojima je, mada je to zapravo samo privid, velikim slovima ispisano: „Ne uznemiravaj!”.

Savjet roditeljima: lijepa riječ gvozdena vrata otvara.

mama2Pitam, ne vrijeđam
Očevi i majke skloni su da daju savjete i „pametuju”, što je česta osobina starijih naraštaja. Kod tinejdžera to može da izazove samo suprotnu reakciju. Umjesto da s roditeljima nađu zajednički jezik, događa se upravo suprotno – samo se stvara još veći (generacijski) jaz. Zato bi roditelji, po savjetu psihologa, trebalo stalno da postavljaju pitanja i da onda veoma pažljivo saslušaju kakav će odgovor dobiti.

Savjet roditeljima: ko pita, ne skita.

mama3Nisam ja kriv, nego mozak
Tinejdžerske godine nisu slučajno tako burne. U mozgu jedanaestogodišnjaka, dvanaestogodišnjaka dolazi do značajnih promjena i to u čeonom dijelu, koji se laički još zove i „lični policajac”. Ono što se odraslima čini smislenim, njihova djeca često doživljavaju na sasvim drugačiji način. Ona zaista nisu za to odgovorna, već promjene koje se odvijaju u centralnom nervnom sistemu.

Savjet roditeljima: ne izigravajte dežurnog policajca, on već uveliko vršlja u mozgu vaše djece.

mama4Batina (ni)je iz raja izašla
Kćerke i sinovi u tinejdžerskim godinama veoma često toliko znaju da iznerviraju roditelje da ovi pogrešno vjeruju da stvar mogu da riješe jedino oštrom kaznom. Međutim, onaj mali buntovnik u svakom djetetu kao da baš priželjkuje kaznu da bi na taj način samo dobio dodatnu potvrdu da je u pravu. Različiti vidovi zabrana često uopšte ne pogađaju pravu metu: umjesto da se, dok su „u kazni”, kaju djeca, ispostavi se da često više pate roditelji. Oni nikad ne treba da ispuštaju konce iz svojih ruku, ali nek budno motre da se ti konci ne zapletu i ne zamrse.

Savjet roditeljima: djeca nisu lutke na koncu kojima se upravlja povlačeći i opuštajući užad.

mama5Izbroj do deset
Čak i u trenutku kad dijete plane, počne da viče, protestuje, povisi ton, roditelj treba duboko da udahne vazduh i izbroji do deset. Nek sebi da makar malo vremena dok ne smisli kako najbolje da se postavi, jer ishitrene reakcije često ne postižu nikakav učinak. Najbolje bi bilo da svi puste da im se „ohlade glave” i da, svako za sebe, roditelji kao i djeca, smisle u čemu leži suština nesporazuma.

Savjet roditeljima: ono što je brzo to je i kuso.

mama6Kadija te tuži, kadija ti sudi
Djetetu je najvažnije da zna da su roditelji uvijek uz njega, i kad bilježi uspjehe, ali i kad „zabrazdi”. Majka i otac ne treba da izigravaju sudije, njihova uloga je da pažljivo slušaju svoje kćerke i sinove. Ako se dogodi da dijete nije raspoloženo da se „ispovedi”, baš u trenutku kad bi to roditelji htjeli, treba ih ostaviti na miru. Roditelji treba tinejdžerima da predoče svoje mišljenje, ali da im naglase da to ne mora da bude jedini mogući i ispravan stav. Tinejdžeri misle da su najpametniji i da sve znaju, iako su u dubini duše svjesni da to baš i ne mora da bude tako. Ako imaju povjerenja da će majka i otac saslušati njihovo mišljenje, „otvoriće dušu”. Međutim, treba ih razumjeti i kad se povuku u sobu i odbijaju da razgovaraju.

Savjet roditeljima: djeca imaju svoje prijatelje, majka i otac im nisu drugovi, nego roditelji.

mama7Šta kažu drugi roditelji?
Na našim prostorima ljudi često znaju da uljepšavaju stvarnost u želji da „pred svijetom” ostave što bolji utisak. Tako upadaju u sopstvenu zamku i, umjesto da podijele iskustva s drugim roditeljima, povlače se i pogrešno vjeruju da samo oni imaju poteškoća i sukoba s djecom u tinejdžerskim godinama. Nije loša zamisao da se roditelji nalaze s drugim majkama i očevima i da, u prisnom i otvorenom razgovoru, razmijene i dobra i loša iskustva. Takvi susreti mogu da budu veoma blagotvorni i od velike pomoći. Čim roditelji shvate da i Petrovići i Markovići i Jovanovići imaju slične „okršaje” s djecom, ne samo da će im to biti neka vrsta rasterećenja, već će im i pomoći da možda nešto korisno nauče iz tuđe prakse.

Savjet roditeljima: zajedno smo jači i pametniji.

mama8Opustite se i uživajte!
Obično svi govore o nevoljama koje ih snađu, kad im djeca uđu u tinejdžerske godine. Naprotiv, trebalo bi da uživaju u tom razdoblju svojih mališana, jer i ta etapa u životu sinova i kćeri nosi nezaborabne trenutke, koji će se zauvijek pamtiti. Iako to roditelji uglavnom znaju, nije na odmet ponovo naglasiti: veza koju izgrade roditelji i djeca sigurno je najvažnija na svijetu.

Savjet roditeljima: u slavu različitosti!

Izvor: Zelena učionica

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply