Ove stvari možda ne znate o savremenim tatama

tataflomateri

Portal Parenting.com i PR agencija Edelman anketirali su 600 tata djece do 12 godina kako bi saznali u kolikoj mjeri brinu o djeci i kućnim poslovima, kako se osjećaju kada se prikazuju kao da nemaju pojma, i kakvi su oni zapravo roditelji.

Evo šta je anketa pokazala:

Ne sviđaju im se vicevi o tatama

Znate li za onaj stereotip o tatama koji ništa ne znaju, koji se pojavljuju u reklamama za proizvode za domaćinstvo? Tati nije zabavno. Većina očeva osjeća da postoje društvene predrasude protiv njih, a noviji tate osjećaju to još snažnije. Nevjerovatnih 82% novopečenih tata vjeruje da predrasude protiv očeva zaista postoje, u poređenju sa prosječnih 66% među svim tatama.

Oni čine više nego što im se priznaje

Anketirani tate kažu da obave svoj dio u svemu, od mijenjanja pelena do razvoženja djece – a još uvijek ih prikazuju kao smotane očeve iz pedesetih godina. Istina je da je procenat očeva koji kažu da uskaču polovinu i više vremena visok – za vrijeme kupanja (68%), spremanje djece za školu (70%), vožnje na aktivnosti (77%), pomaganje sa domaćom zadacima (80%). Samo 3% anketiranih tata priznaje da uopšte ne mijenja pelene.

… Posebno u kuhinji

Dok je uvriježeno mišljenje da je mama glavna kada se radi o prehranjivanju porodice, istina je da se i tate polako uvlače u kuhinju. Dok njih skoro 77% na neki način učestvuje u pripremi obroka, 26% tata kaže da oni obave svu nabavku namirnica, a 22% kompletno kuvanje. Današnje tate su svjesne što se dešava u organizmu njihove djece, a češće od mama kupuju lokalno uzgojene namirnice, iako koštaju više.

Više se uključuju kako dijete odrasta

Kada su djeca bebe, tate imaju tendenciju da prepuštaju sve mami, možda zbog bliske fizičke veze između bebe i mame. Ali kako dijete odrasta, jaz se smanjuje. Dok 1 od 4 novopečenih tata misli da je njihova partnerka trener, a tata samo vodonoša (jako puno gunđa, ali na kraju i napravi), procenat se spušta na 12% kada tatino najstarije dijete napuni 13 godina. Zapravo, 60% tata sa djecom starijom od 13 godina osjeća se ravnopravnima sa svojim partnerima.

Vjeruju sebi kao roditelju

Dok mame guglaju „tantrumi i kako ih zaustaviti“, 1 od 4 tate ne traže roditeljske savjete nigdje ni od koga. Dok najveći broj ispitanika (35%) priznaje da se obraćaju ženi/partnerki za većinu vaspitnih savjeta, 27% kaže da ne trebaju nikakav input – oni se samo povode  svojim instinktom kada se radi o odgoju djece. Samo 4% traži savjete od svojih očeva, a oskudnih 5% će potražiti savjet od prijatelja. A svega 3% konsultuje roditeljske časopise.

Kada se radi o odlukama o kupovini, ipak tate puno izviđaju. Čak 59% tata kaže da koriste 4 i više izvora informacija da im pomognu u odlučivanju o kupovini, u upoređvanju sa samo 44% mama.

Takođe se hvale svojom djecom na Facebooku

Mislite da su samo mame one koje ne mogu vjerovati koliko njihovo dijete voli brokulu? Promislite ponovo. Tate, posebno novopečeni tate, vole takođe da objavljuju poruke na društvenim medijima o svojoj porodlici. Nekoliko puta sedmično, više od 23% tata postavlja statuse u vezi sa porodicom, 29% postavlja porodične fotografije, a 15% njih videe svoje djece.

Ne igraju se lošeg policajca..ili dobrog policajca

Prijetnja čekaj-da-se-tvoj-otac-vrati-kući je zvanično gotova, sada kada je jednako vjerovatno da će i mama kao i tata dsciplinovati djecu. Gotovo 47% tata reklo je da kad je riječ o držanju djece u red, podijele posao po pola. Oko 19% očeva kažu da je disciplina isključivo u njihovim rukama.

I tate mogu biti “medicinske sestre”

Kada su djeca bolesna, ko ostaje kod kuće? Samo 7% kaže da to nije baš nešto u čemu su spretni i prepuštaju njegu mami. A što se ostalih tiče, njih 32% podjednako podijele bolesni period, 19% kaže da su oni ti koji obično ostaju kod kuće i 20% kaže da su bolničari svojoj bolesnoj djeci.

Izvor: Roda.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply