Ljekari pozivaju roditelje da djeci ne kupuju petarde

petarda

Udruženje domova zdravlja Crne Gore apelovalo je danas, u susret predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima, na roditelje i djecu da izbjegavaju korišćenje pirotehničkih sredstava, koja mogu ostaviti trajne posljedice po zdravlje.

Ljekari posebno, kako navode, apeluju na roditelje, koji, uprkos upozorenjima stručnjaka, najčešće ne zabranjuju djeci upotrebu petardi, već ih, nasuprot tome kupuju, ne razmišljajući da na taj način ugrožavaju bezbjednost i svoje, ali i ostale djece.

“Nepažnja, ali i neiskustvo u rukovanju petardama ranijih godina u dosta slučajeva uzrokavali su ozbiljne povrede mekih tkiva, opekotine različitog stepena, a u ekstremnim slučajevima i gubitak  prstiju na šakama, kao i povrede očiju”, ”, navodi se u saopštenju Udruženja domova zdravlja.

Prema njihovom mišljenju, veoma važnu ulogu u suzbijanju ilegalne prodaje pirotehnike i mogućnosti da dođu u ruke maloljetnika, imaju i vlasnici trgovinskih radnji i pijačnih tezgi, koji ne treba da nabavljaju petarde ili da ih barem ne prodaju djeci.

Ljekari smatraju da su neophodne pojačane policijske kontrole na mjestima na kojima se učenici duže zadržavaju – oko škola ili autobuskih stajališta, i da je neophodno odlučno djelovati i preduzeti sve mjere da se prekršioci kazne, u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru.

Uprava policije je pokrenula sredinom decembra akciju Petarda, kako bi kao i prethodnih godina pokušala da suzbije nedozvoljenu trgovine i zloupotrebu pirotehničkih sredstava,. Akcija će trajati do 15. januara.

Policijski službenici će, kao i prethodnih godina, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije sprovoditi na teritoriji cijele države, s tim što su ove godine formirani još i operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice, kaže se u saopštenju.

Cilj akcije je da se preventivno djeluje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti, kao i da se zaplijene i uklone iz prometa sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, i koja nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna.

„Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava će se vršiti i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta“, najavljeno je iz Uprave policije.

I policija je apelovaai na građane, prvenstveno na roditelje, da poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kako bi se djeca zaštitila od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje tim sredstvima može da izazove.

Iz Uprave su upozorili da će njihovi službenici nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne, protiv osoba koje budu osumnjičene za kršenje zakonskih propisa iz te oblasti.

Zakonom o eksplozivnim materijama propisane su novčane kazne za fizička i pravna lica koja van propisanog perioda prodaju ili upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva koja podliježu vremenskim ograničenjima.

Utvrđene novčane kazne kreću se od 1,5 hiljada do 16 hiljada eura za firme, odnosno od 200 do 550 eura za pojedince.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply