Konsultativno saslušanje o stanju u svim porodilištima

IMG_0544

 

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić iniciraće konsultativno saslušanje u Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje o stanju u svim crnogorskim porodlištima i nalazima UNICEF-ove Ocjene stanja zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori kako bi bili definisani zaključcI čiji će cilj biti poboljšanje kvaliteta te vrste zdravstvene zaštite.

On je danas u Podgorici razgovarao sa predstavnicima udruženja Roditelji koji su u ponedjeljak, u toku humanitarne akcije Đeci Crne Gore zatražili od parlamenta i njegovih poslanika da od Ministarstva zdravlja i nadležnih institucija zahtijevaju sprovođenje mjera koje će dovesti do značajnog unaprjeđenja kvaliteta zdravstvene zaštite porodilja i novorođenčadi i kompletnog stanja u porodlištima.

Predstavnice udruženja Kristina Mihailović i Dejana Ponoš su prenijele Krovokapiću stav te organizacije, koja se između ostalog zalaže i za unaprjeđenje uslova u porodilištima od početka rada, da je u svim porodilištima potrebno hitno unaprijediti uslove i kvalitet zdravstvene usluge i sigurnosti sistema.

Krivokapić i predstavnice udruženja su se saglasili da trenutno stanje u crnogorskim porodilištima zahtjeva brižnu akciju nadležnih institucija koje čine zdravstveni sistem Crne Gore, kao i ukupne javnosti.

Krivokapić je zatražio od Udruženja Roditelji da do kraja sedmice predlože porodilište kojem je najpotrebnije donirati novac prikupljen u toku akcije Đeci Crne Gore uz novac koji će Skupština izdvojiti iz svojih ušteda.

Udruženje Roditelji smatra, na osnovu iskustva porodilja i “Ocjene stanja zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori, da su odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Crnoj Gori već godinama u stanju koje zahtijeva korjenite i hitne promjene. U skladu sa tim predložili su da se napravi hitno formira multidisciplinarna komisija za procjenu potreba svih odjeljenja GAK  i definisanje hitnih mjera koje je potrebno preduzeti u ispunjenju standarda iz Ocjene.

Jedan od predloga je i poštovanje prava na punu informisanost roditelja o zdravstvenom stanju njihove djece, ali i rekonstrukcija svih porodilišta i odjeljenja GAK odnosno obnovu soba, bokseva, soba za porodilje, toaleta u naredne dvije godine.

Udruženje je tražilo i obezbjeđivanje opreme neophodne za optimalno funkcionisanje odjeljenja GAK i porodilišta – porođajnih i stolova za reanimaciju i sl) i sanitarno-higijenskog materijala kao i uspostavljanje nutritivno odgovarajućih obroka za pacijente na odjeljenjima GAK-a i u porodilištima.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply