Od parlamenta zatražili da zahtijeva hitne mjere za porodilišta

skupstina

Udruženje Roditelji zatražilo je danas od parlamenta i njegovih poslanika da od Ministarstva zdravlja i nadležnih institucija zahtijevaju sprovođenje mjera koje će dovesti do značajnog unaprjeđenja kvaliteta zdravstvene zaštite porodilja i novorođenčadi i kompletnog stanja u porodlištima.

Ovu molbu udruženje je uručilo predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću u toku humanitarne akcije Đeci Crne Gore u toku koje su prikupljane donacije za jedno od porodilišta.

Konkretne mjere unaprjeđenja stanja u porodilištima udruženje je predložilo u tekstu online peticije, koju je podnijelo 25. decembra preko Vladinog sistema Glas građana, ali je Ministarstvo zdravlja odbilo da je aktivira uz obrazloženje da su tražene mjere svakodnevna aktivnost zdrastvenih ustanova u okviru kojih rade porodilišta.

Udruženje Roditelji smatra, na osnovu iskustva porodilja i “Ocjene stanja zdravstvene njege majke i bebe u CG” (UNICEF 2012), da su odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Crnoj Gori već godinama u stanju koje zahtijeva korjenite i hitne promjene. U skladu sa tim predložili su da se napravi hitno formira multidisciplinarna komisija za procjenu potreba svih odjeljenja GAK  i definisanje hitnih mjera koje je potrebno preduzeti u ispunjenju standarda iz Ocjene.

Jedan od predloga je i poštovanje prava na punu informisanost roditelja o zdravstvenom stanju njihove djece, ali i rekonstrukcija svih porodilišta i odjeljenja GAK odnosno obnovu soba, bokseva, soba za porodilje, toaleta u naredne dvije godine.

Udruženje je tražilo i obezbjeđivanje opreme neophodne za optimalno funkcionisanje odjeljenja GAK i porodilišta – porođajnih i stolova za reanimaciju i sl) i sanitarno-higijenskog materijala kao i uspostavljanje nutritivno odgovarajućih obroka za pacijente na odjeljenjima GAK-a i u porodilištima.

“Svi ovi zahtjevi su definisani na osnovu sugestija, stavova i iskustava majki koje su se porađale u crnogorskim porodilištima, i na koje je, zajedno sa njima, Udruženje ukazivalo posljednje tri godine koliko postojimo, a posebno nakon situacije u bjelopoljskoj opštoj bolnici, kada je umrla jedna beba, a inficirano još četiri”, pojasnili su iz udruženja Roditelji. “Tragičan događaj i veliki broj dešavanja nakon njega pokazali su nam da sve što smo željeli da tražimo peticijom, u Crnoj Gori zaista ne postoji pa ovakav odgovor Ministarstva smatramo neprihvatljivim i neadekvatnim”.

U udruženju smatraju da Ministarstvo ovakvim odgovorom poručuje da se problemi ne prepoznaju ili ne žele da se vide i da se zatvaraju oči pred nečim što je naša stvarnost i na šta nas je još prije dvije godine, kao društvo, upozorio tim ljekara iz Crne Gore i inostranstva koji je radio studiju o stanju zdravstvene njege majke i bebe u našoj zemlji.

Udruženje Roditelji od početka svog rada značajnu pažnju usmjerava na zalaganja za kvaliteniju zdravstvenu zaštitu majke i bebe u Crnoj Gori i jedna od njegovih prvih aktivnosti je bila inicijativa Uvedimo podgoričko porodilište u 21. vijek, kada su objavljivane priče i iskustva porodilja koje su ukazivale na loš i nehuman odnos prema pacijentima, loše higijenske i ostale uslove u GAK-u Kliničkog centra. Od tada se udruženje trudi da osim ukazivanja na propuste i kritikovanje sistema perinatalne i postanatalne njege, pomogne porodilištima na različite načine, od pripreme i distribucije materijala posvećenog određenim segmentima zdravstvene zaštite do animiranja donatora da doniraju opremu porodlištima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply