Završeno saslušanje, bjelopoljsko porodilište biće otvoreno do kraja godine

idbor

Foto: Vijesti

Skupštinski Odbor za zdravstvo saslušao je danas čelnike Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i bjelopoljske bolnice, povodom slučaja infekcija beba u Opštoj bolnici u tom gradu, a na ovoj sjednici je najavljeno da bi porodilište trebalo ponovo da počne sa radom do kraja mjeseca.

Na saslušanje je bio pozvan i doskorašnji ministar zdravlja Miodrag Radunović, ali se on nije pojavio pred poslanicima. On je u dopisu koji je uputio Odboru naveo da nije dužan da se odazove pozivu na saslušanje i da je stav o događajima iskazao kroz ostavku.

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnijeli su poslanici Pozitivne Crne Gore i Demokratske partije socijalista.

Članovi Odbora za zdravstvo danas su postavili više od 70 pitanja ljekarima iz bjelopoljske Bolnice, kao i zvaničnicima Ministarstva zdravlja. Zahtijevali su odgovore na pitanja ko je sve zakazao u ovom slučaju.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša, kazao je da pravilnik zdrastvenog sistema u ovom slučaju nije ispoštovan.

“Zdravstvene ustanove su dužne da obezbijede higijenske uslove, u cilju sprečavanja bolničkih infekcija. Bilo je potrebno da se unutar bolnice suzbijaju infekcije, kao i da se formira komisija koja će pratiti stanje zbog nastale bolničke infekcije. Tako funkcioniše sistem. Međutim, sistem nije ispoštovan”, poručio je Mugoša, prenijela je agencija Anadolija.

Bivši direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić izrazio je žaljenje za sve što se desilo u bjelopoljskoj bolnici u slučaju inficiranih beba.

“Tih nekoliko dana su mi bili najteži u životu, ali i u profesionalnom radu. Međutim, nisam bio obaviješten da se nešto neobično dešava na odjeljenjima neonatologije i ginekologije”, istakao je Jeremić.

Roditelj preminule bebe Slaviša Knežević kazao je pred Odborom da nema namjeru da za smrt svog djeteta optuži nikog personalno.

“Vjerujem da će Tužilaštvo odraditi svoj posao do kraja, i da će neko ko je odgovoran u ovom slučaju, zaista i snositi odgovornost”, istakao je Knežević i upitao čelnike zdravstva zbog čega je Kliničko-bolnički centar Crne Gore danima prikrivao činjenicu da je u bolnici u Bijelom Polju došlo do infekcije.

Pomćnik ministra zdravlja Mensud Grbović, na pitanje poslanika da li su crnogorska porodilišta bezbjedna, kazao je da smatra da jesu, i da se ovakva situacija neće ponoviti.

“Očekujem da će porodilište u Bijelom Polju ponovo početi sa radom prije Nove godine”, istakao je Grbović i napomenuo da će to biti prvi korak kada je u pitanju vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem Crne Gore.

Predsjednik Odbora Zoran Jelić je saopštio da će jedan od zaključaka tog tijela biti da se uputi zahtjev Ministarstvu zdravlja da obezbijedi sredstva za dodatnu kontrolu djece koja su bila inficirana u ovom procesu.

Načelnica Odjeljenja za neonatologiju u Opštoj bolnici Bijelo Polje Haka Tahirović je saopštila da je danima izložena javnom sudu, i da je novinari degradiraju i omalovažavaju, a da je kako tvrdi “od ministra proglašena krivom i kao koska bačena vukovima”.

Ona je tokom današnjeg saslušanja tvrdila da za 13 godina na Odjeljenju neonatologije bjelopoljske bolnice nije bilo infekcija.

“U danima kada se dešavala infekcija, bila sam odsutna iz porodičnih razloga. A pedijatri su samostalni u svom radu”, naglasila je Tahirović.

Tomislav Jeremić bivši direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju je kazao da nije bio obaviješten da se nešto nesvakidašnje i neuobičajeno dešava na bolničkim odjeljenjima.

On je istakao da su ljekari nezavisni u svom radu i da on nema pravo da se miješa u rad ljekara specijalista, ali je naglasio da je morao biti obaviješten.

“I u najboljim zdravstvenim ustanovama u svijetu se dešavaju infekcije, ali se one moraju prepoznati i ne smije se dozvoliti da zakaže sistem”, rekao je on.

Nekadašnji načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonko Puletić tvrdi da je 14. novembra pozvao načelnicu Centra za neonatologiju Kliničkog centra Crne Gore Danojlu Dakić i pitao je da li su prijavili infekciju, na šta mu je ona odgovorila da još nisu.

“Nakon rođenja djeteta, brigu o zdravlju beba preuzimaju pedijatri i neonatolozi”, naveo je Puletić.

Tokom saslušanja predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoran Jelić je pojasnio da prema poslovniku Skupštine, nije bio u obavezi da se odazove pozivu.

Iako Jelić nije dozvolio da roditelji postavljaju pitanja tu odluku je promijenio na insistiranje poslanika, pa je roditelj čija je beba preminula Slaviša Knežević postavio pitanja.

Prije toga Dejan Cvijanović iz NVO Krug života napustio sjednicu jer mu Jelić nide dozvolio da postavi pitanje.

Jelić je tu odluku donio pozivajući se na poslovnik.

Kontrolno saslušanje pratio je veliki broj novinara, predstavnika NVO sektora, kao i poslanici koji nisu članovi Odbora za zdravstvo.

Podsjećamo, u Klinički centar Crne Gore (KCCG) od 3. do 13. novembra primljeno je petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Roditelji tih beba podnijeli su dvije krivične prijave protiv NN lica iz te zdravstvene ustanove. Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić, poslije tog slučaja, podnijeli su ostavke. Načelnici neonatologije i ginekologije u ovoj bolnici su smijenjeni, a porodilište u Bijelom Polju je zatvoreno do daljnjeg.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je ranije da je beba iz Bijelog Polja preminula u KC CG zbog infekcije uzrokovane bakterijom koju je dobila u bjelopoljskoj bolnici.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply