Iako je na teret Fonda Minirin se mora kupiti

minirin2

Građani ne mogu besplatno da dobiju lijek “minirin”, uprkos tome što se nalazi na zvaničnoj listi ljekova koji se propisuju i izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

I dok u FZO tvrde da je lista u nadležnosti Ministarstva zdravlja, iz tog resora su saopštili da je FZO nadležan da odgovori zbog čega građani ipak moraju da plate lijek.

Na sajtu FZO, u listi ljekova koji se propisuju i izdaju na teret te ustanove, nalazi se i “minirin” za kontrolisanje noćnog mokrenja, pod šifrom F98.0.  To znači da tablete, čija je cijena u državnim apotekama 63,5 eura, plaća FZO, a ne pacijenti iz svog džepa.

Roditelj iz Podgorica koji je želio da ostane anoniman tvrdi da je, na predlog ljekara iz KCCG, pošao kod izabrane ljekarke Paše Divanović, kako bi djetetu propisala “minirin”, ali da mu je rečeno da tablete ipak ne idu na teret FZO.

To je Vijestima potvrdila i Divanovićeva, pojasnivši da joj je softver, prilikom kucanja recepta, pokazao da je lijek blokiran i da nije na teret FZO.

minirin
Ona tvrdi da su se slični slučajevi dešavali i prije pola godine:

“Mi kucamo recept i izlazi da nije na teret Fonda, ali mi nemamo nikakvog upliva u softver”, kazala je ona.

Roditelj tvrdi da mu je u državnoj apoteci Montefarm Kruševac rečeno da “minirin” ne treba da plati, jer se izdaje na teret FZO odnosno na pozitivnoj je listi lijekova.

Istakavši da je riječ o lijeku čija cijena nije mala, pita se u čiji džep ide novac od kupovine tableta, koje bi trebalo da plati FZO.

On je ocijenio da bi slučajem trebalo da se pozabave policija i tužilaštvo, jer mnogi građani kupuju lijek ne znajući da je besplatan.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply