Zbog PM čestica nije preporučljivo izlaziti napolje

pljevlja

Služba za zaštitu Opštine Pljevlja pozvala je građane da izbjegavaju boravak na gradskim ulicama u poeriodu povećanih koncentracija PM 10 čestica.

“Ne preporučuje se boravak van zatvorenih prostorija djeci, starijim osobama i hroničnim bolesnicima, naročito u jutarnjim i večernjim satima”, navodi se u saopštenju.

Ne preporučuje se ni provjetravanje prostorija u jutarnjim i večernjim satima.

Iz ove službe su apelovali na sugrađane da obrate pažnju i na prosipanje pepela jer dolazi do paljenja kontejnera, i da pozovu odžačare u slučaju zapušenja odžaka, kako bi spriječili njegovo paljenje i dodatno zagađenje vazduha.

Posljednjih dana koncentracija PM10 čestica u Pljevljima prelaze dozvoljene vrijednosti čak i do deset puta.

Čestice u zraku (Particulate Matter) su kompleksna mješavina različitih hemijskih spojeva (nitrati, sulfati, organski hemijski spojevi, metali, sol) i čestica vode. Veličina čestica je direktno povezana za potencijalom da naškodi zdravlju ljudi.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. hvala Bogu da neko javlja da su ove cestice lose po zdravlje.Za Pg niko to nije javio makar ja nigdje na vijestima nisam cula da upozoravaju da se ne izlazi.uglavnom tih par dana svi bolesni i po domovima zdravlja da vade nalaze isli da vidimo sto nam je pritisak odjednom previsok,secer povisen i ko ga nema,gusenje,srcane smetnje itd…i stari i mladi.no oprala kisa pa se lakse dise!!!

Leave a Reply