Roditelji beba podnijeli krivične prijave

karisik

Foto: Vijesti

Roditelji pet beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedna preminula, podnijeli su u četvrtak dvije krivične prijave protiv NN lica iz te zdravstvene ustanove.

Krivične prijave Višem državnom tužilaštvu podnijeli su Predrag Karišik, Eldin Salemović, Ivica Ignjatović, Vučić Rakonjac i Slaviša Knežević, čija beba je preminula u podgoričkom Kliničkom centru.

“Jedna krivična prijava podnijeta je protiv NN lica u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, koji su počinili teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi… a druga, takođe protiv NN lica iz iste zdravstvene ustanove, zbog osnovane sumnje za udruživanje, zataškavanje i neprijavljivanje infekcije, koja je dovela do smrti jedne bebe, a životno ugrozila živote još četiri”, kazao je Karišik za Vijesti.

On je ocijenio da su u obrazloženju krivičnih prijava naveli da je nepodobnim liječenjem i neprimjenjivanjem odgovarajućih higijenskih mjera i očiglednog nesavjesnog postupanja došlo do infekcije i smrti jedne bebe:

“Smatramo da ako postoji moralna, profesionalna, ljudska i zakonska obaveza da se svaka pojava infekcije mora prijaviti, a to u ovom slučaju nije urađeno, neko mora odgovarati”.

Karišik je naglasio da sada očekuju “konkretne korake” od VDT-a Ivice Stankovića, upozorivši da će u suprotnom razmisliti o protestima.

U Kliničkom centru je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomslav Jeremić podnijeli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu.

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju zatražilo je od Instituta za javno zdravlje (IJZ) razjašnjenje određenih stručnih pitanja o nađenim brisevima u bjelopoljskoj bolnici.

Saopšteno je da je to neophodno zbog nastavka postupka u vezi s infekcijom pet beba.

Vijesti su ranije objavile da 28 od 29 briseva koje su analizirali u IZJ nije bilo ispravno, a jedna od njih dovela je do infekcije zbog koje je dijete preminulo.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply