Biblioteka igračaka dobila svoj prostor u Podgorici

biblioteka

Udruženje Roditelji saopštilo je večeras je da srećno što može da objavi da je od Ministarstva odbrane dobilo na korištenje bez nadoknade prostor za potrebe smještanja i rada Biblioteke igračaka i što su blizu otvaranja jednog višestruko korisnog i važnog mjesta u Podgorici za djecu, ali i njihove roditelje.

Udruženje Roditelji je prije skoro godinu od Ministarstva odbrane zatražilo da mu ustupi prostor na besplatno korištenje za otvaranje Biblioteke igračaka, mjesta koje će koristiti sva zainteresovana djeca i njihovi roditelji, a posebno djeca iz socijalno ugroženih porodica. U Igračkoteki će roditelji i staratelji moći da besplatno iznajme didaktičku igračku za svoje dijete i vrate je nakon određenog perioda, ali će takođe moći u njoj i da provedu neko vrijeme za igru u prisustvu roditelja ili da učestvuju u besplatnim radionicama, najavili su iz udruženja. Udruženje će u Biblioteci takođe organizovati i besplatnu podršku učenju za djecu iz socijalo ugroženih porodica, ali i besplatna predavanja i okupljanja za njihove roditelje, posebno za roditelje i djecu iz porodica koje se nalaze na spisku Udruženja i kojima pomažu od početka rada kroz akcije Podijelimo, jer zajedno možemo više i djelovanje Grupe za socijalnu pomoć.

Udruženje se prvo obratilo Glavnom gradu za prostor na korišćenje, sa željom da to bude neka vrsta partnerstva s obzirom na to da će je moći besplatno koristiti stanovnici Podgorice, ali nijesu, kako kažu, naišli na pozitivan odgovor. Na to ih je podstakla praksa zemalja u regionu i pojedinih srodinih organizacija koje su od institucija sistema zatražile i dobile prostor za određene svrhe.

Nakon što su iz medija saznali da je Ministarstvo odbrane na ovaj način ustupilo prostor udruženjima djece sa posebnim potrebama, i kada su pročitali najavu ministarke odbrane da će i ostale prostore ustupiti NVO sektoru, odlučili su se da zakucaju na vrata Ministarstva i zatraže prostor koji bi koristili za potrebe Igračkoteke, pojasnila je u saopštenju koordinatorka programa Igračkoteka, Slađana Bajić Bogdanović.

“Ovaj naš zahtjev i prepoznavanje od strane Ministarstva odbrane danas je dobilo i saglasnost Vlade, nakon čega se nadamo da ćemo uskoro moći da započnemo i sa adaptacijom prostora i građane Podgorice obradujemo brzo otvaranjem biblioteke igračaka”, kazala je ona.

U udruženju vjeruju da će Igračkoteka doprinijeti bezbrižnijem djetinstvu mnoge djece, ali i pomoći njihovim roditeljima, što je i glavni cilj njihovog djelovanja. Zato se i raduju njenom opremanju, za koje kažu, da sigurno neće biti jednostavno zbog potrebnih ulaganja, jer je prostor trenutno u prilično lošem stanju i potrebno ga je renovirati. Jedan dio sredstava za opremanje prostora Igračkoteke kao i nove ali očuvane igračke udruženje Roditelji je već obezbijedilo tokom Slatkog sajma, akcije koja je održana još u decembru 2013, kada su su se građani uključili i donirali. Dio novca obezbijeđen je I donacijom ordinacije Doktorica Mica.

“Vjerujemo da će nam za ostatak potrebnih sredstava kao i do sada pomoći kompanije koje su se uključivale u akcije Udruženja i pomagale mnogim porodicama i ustanovama koje su bile uključene u naše inicijatve”, dodala je Bajić Bogdanović.

Igračkoteka će se nalaziti u Ulici Bracana Bracanovića br. 74 u Podgorici, u prostoru koji će udruženju Roditelji nakon potpisivanja ugovora biti ustupljen na korištenje bez naknade na pet godina, uz mogućnost produženja.

Igračkoteka predstavlja još jedan u nizu projekata za unapređenje života roditelja i djece u Crnoj Gori, po čemu je Udruženje Roditelji prepoznato, o čemu svjedoči i nedavno dobijeno priznanje za građanski doprinos opšem dobru ISKRA.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply