Beba preminula usljed gušenja uzrokovanog infekcijom

bolnicabp

Smrt bebe koja je rođena u bjelopoljskoj Opštoj bolnici nastala je usljed ugušenja zbog krvarenja na plućima koje je uzrokovano infekcijom, potvrdio je danas vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

On je rekao da je jutros stigao obukcioni nalaz bebe preminule u Kliničkom centru koja je u tu ustanovu prebačena zbog infekcije koju je dobila u bjelopoljskoj bolnici.

Stanković je potvrdio i da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u bolnici u Bijelom Polju, prenosi Antena M.

“Bris je uzet sa 29 mjesta u bolnici u Bijelom Polju i pronađeno je prisustvo određenih bakterija ali je potrebno da se o nekim stručnim pitanjima izjasni stručno lice tako da o tome ne mogu više ništa reći”, pojasnio je on.

Vrhovni državni tužilac stoga poručuje da će Tužilaštvo utvrđivati uzročno-posljedičnu vezu i neće ni u jednom momentu posustati u svom radu.

Stanković je ranije danas kazao da Tužilaštvo ne krije i nema namjeru da krije rezultate analiza Instituta za javno zdravlje, već da je posrijedi samo razjašnjavanje nekih stručnih pitanja.

On je pojasnio da se događajima u Bijelom Polju bavi Više državno tužilaštvo u tom gradu, a dijelom iz Kliničkog centra podgoričko više tužilaštvo.

U saopštenju tužilaštva navedeno je da je Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, 25. Institut za javno zdravlje dostavio rezultate mikrobioloških analiza briseva, rezultate uzoraka vazduha i Izvještaj o ispitivanju uzorka vode za piće uzetih 15. novembra iz Opšte bolnice u Bijelom Polju, sa odjeljenja ginekologija/akušerstvo i neonatologije-pedijatrije.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, u Institutu za javno zdravlje utvrdili su da 28 od 30 briseva uzetih u bjelopoljskoj Bolnici nije ispravno.

Iz Instituta nisu željeli da saopšte šta su utvrdili, pojasnivši da to ne mogu da učine zato što je pokrenuta istraga. Iz Ministarstva zdravlja je ranije saopšteno da je epidemiolog stigao da u petak uzme 30 briseva radnih površina, inkubatora, pelena, kompresa, zavoja, gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka vazduha.

U Kliničkom centru je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomslav Jeremić podnijeli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply