Kašalj

kasaljs

Postoji mnogo tipova kašlja-suvi, nadražajni, vlažni, “kao lavež psa”…

Kada je kašalj samo simptom blage virusne infekcije, a kada znak bolesti koja zaslužuje ozbiljniji tretman?

Vrlo je teško doći do pravilnog zaključka obazirući se samo na zvuk kašlja, posebno za roditelja koji je neiskusan. Ohrabrujuća je činjenica da sva mala djeca u prve dvije godine života razviju kašalj i do desetak puta godišnje i većina od te djece nema nikakvu ozbiljnu bolest.

Desetak virusnih infekcija godišnje, za nas koji razmišljamo “pedijatrijski” nije ozbiljan zdravstveni problem u djece do tri godine starosti, naročito ako idu u vrtić gdje su ovim infekcijama često izloženi. Virusne infekcije gornjih disajnih puteva su blage infekcije koje ne zahtijevaju poseban tretman, prolaze same od sebe i ne ostavljaju posljedice na zdravlje djeteta.

Iz iskustva znamo da neki roditelji u ovakvim situacijama više vole antiobiotik, da “presiječe” kašalj. Zabluda. Korist nikakva, a moguća šteta po zdravlje djeteta na duge staze.

Kao što ranije rekosmo, nemojte se previše obazirati na to kako kašalj zvuči. Radije razmišljajte da li je kašalj suv, nadražajan ili vlažan, mi kažemo produktivan, tj. sa sadržajem.

Evo nekoliko kratkih uputstava – kada je neophodan pregled:

  1. Kašalj u prvim sedmicama života.
  2. Kašalj plus gubitak apetita tj. odbjanje obroka.
  3. Kašalj koji se pogoršava u toku treće sedmice.
  4. Kašalj udružen sa otežanim ili ubrzanim disanjem,”sviranjem u grudima”.
  5. Kašalj udružen sa noćnim znojenjem, gubitkom težine, iskašljavanjem krvi.

Leave a Reply