Trećina roditelja duže od dvije godine nije plaćala alimentaciju

Iznosi koji se u Crnoj Gori dosuđuju za alimentaciju u prosjeku iznose 94 eura i ne mogu da zadovolje potrebe maloljetne djece, a trećina roditelja, prema istraživanju, nije duže od dvije godine isplaćivala novac za izdržavanje maloljetne djece, pokazuju istraživanja.

alimentacija

Studija Izdržavanje – pravo svakog djeteta i obaveza svakog roditelja, koju je uradila Sigurna ženska kuća, a koju je posredstvom Centra za građansko obrazovanje i Građanskih inicijativa finansirala Evropska unija, ukazala je ii da alimentaciju preko godinu ne plaća dvije godine 70 odsto roditelja

Uslovna osuda najčešća je krivična sankcija po ovom osnovu, a izrečena je u 48,57 odsto slučajeva. Nakon nje, slijede kazna zatvora sa 37,14 procenata i novčana kazna u 14,29 odsto slučajeva.

Istraživanje je pokazalo da je neophodno unaprijediti postojeći sistem napalate alimentacije i osnovati alimentacioni fond iz koga bi se obezbijedilo izdržavanje djece u slučajevima kada roditelji ne izmiruju dosuđene iznose izdržavanja. Neophodno je, kako je preporučeno u istraživanju, pooštriti krivične sankcije za izvršioce krivičnih djela nedavanja izdržavanja i razmotriti uvođenje mjere privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili pasoša za roditelje koji ne postupaju po odlukama suda.

U Crnoj Gori, kako je rekla program menadžerka Sigurne ženske kuće Jovana Hajduković, ne postoje zvanični podaci o broju djece čiji roditelji ne doprinose njihovom izdržavanju.

“Naše iskustvo pokazuje da nerijetko porodična solidarnost zataji, pa je problem nedavanja izdržavanja sve više zastupljen u našem društvu”, rekla je Jovana Hajduković na prezentaciji istraživanja.

Iskustvo Sigurne ženske kuće pokazalo je, kako je navela predsjednica te organizacije Ljiljana Raičević, da je sve veći broj roditelja, uglavnom očeva, koji ne daju novac za izdržavanje djece.

“Nedavanje izdržavanja je kršenje prava djeteta, a obaveza je države da obezbijedi efikasan sistem izvršenja zakonske obaveze roditelja”, rekla je ona.

Izvor: Pobjeda

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply