Jeremić podnio ostavku, Puletić misli da nije zaslužio smjenu

jeremic

 

Direktor bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić podnio je ostavku iz, kako je saopštio, moralnih razloga, dok juče smijenjeni načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva Zvonko Puletić smatra da to nije zaslužio.

Zbog propusta na Odjeljenju ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, i infekcije pet novorođenih beba u nedjelju je smijenjena glavna sestra kao i šefica Odjeljenja za neonatologiju, Haka Tahirović. Stanje četiri bebe koje su iz bjelopoljske bolnice hitno zbog infekcije prebačene u Klinički centar je nepromijenjeno, saopšteno je danas iz te ustanove. Jednom novorođenčetu ljekari se i dalje bore za život dok su ostala za sada stabilno

Puletić je radiju Antena M kazao da je iz medija saznao da je smijenjen.

“Jedan od inicijatora da se sve ovo pokrene i utvrdi o čemu se radi sam ja. Imam i dokaze za to. Imam dokumetaciju da je na mom odjeljenju rađeno ispitivanje sterilnosti instrumenata, porođajnih stolova, pelena, vazduha u sali i u aprilu i u novembru i imamo dokumentaciju da su nalazi oba puta bili uredni. Neko je trebalo da me obavijesti da sam smijenjen, da ne saznajem o tome iz medija. Ja sam načelnik od ’98. godine i nikakvih problema do sada nijesmo imali”, rekao je on.

Puletić je, kako je dodao, čim je primijetio problem, uradio ispitivanja. Pita se,kaže da li bi se o tome ćutalo još koji dan da njegovo odjeljenje nije alarmiralo Podgoricu u petak.

“Čim se pojavio ovaj problem ja sam odmah kao odgovoran čovjek i kao ljekar dao da se rade testiranja, daleko od toga da mi je namjera bilo kada bila da nešto zataškam. Kakav bi ja čovjek i ljekar bio da to radim. Ja jedva čekam da saznam šta se desilo, jer pravo da vam kažem, pitam se da li bi se možda još koji dan o ovome ćutalo da nijesmo ja i moj tim alarmirali Podgoricu u petak. Da li je još neko ukazao na to ne znam, ali ja znam da ja jesam”, naveo je Puletić.

On nije želio da bilo koga krivi za to što se desilo, ali tvrdi da on nije kriv, i da je dokaze o tome predao tužilaštvu:

Puletić, kako kaže, vidi iz medija kako cijela situacija izgleda – smijenjen načelnik odjeljenja i ljudi će da pomisle aha to je krivac on je taj i to je to.

“Ja to ne prihvatam. Nikoga ne želim da krivim dok ne stignu nalazi. Ne može se znati gdje je problem dok se sve analize na završe. Ja znam šta se radilo na mom odjeljenju, šta se radilo na drugim ne mogu da pričam jer ne znam. Nije fer kriviti sada ni mene ni bilo koga dok se ne utvrde činjenice. Odgovornost za ove stvari ovakve je mnogo, mnogo šira”, rekao je on.

Dok u javnosti nije ista slika prije pet dana i danas, roditeljima koji čekaju da vide svoju djecu stanje je isto. I dalje ne znaju da li će i kada bebe odvesti kući. Predrag Karišik otac jedne od beba koja je u KCCG od 8. novembra za Antenu M kaže da su im doktori potvrdili da su bebe zaražene sepsom.

“Žena mi se porodila 6. novembra, porođaj je protekao u najboljem redu i žena i beba su bile zdrave. 7. uveće beba je dobila temperaturu i tada su je uzeli od majke i nijesu dozvolili više nikakav kontakt od tada. Prebačena je u KCCG 8. uveče na naše i insistiranje doktorice Jele Cimbaljević dok je načelnica neonatologije govorila da paničimo bez potrebe. U KCCG su nam rekli hvala bogu što je doktorica Cimbaljević dakla terapiju i što smo doveli bebu na vrijeme. Potvrđeno nam je da je sepsa”, tvrdi on.

Dok se čekaju analize ministarstva zdravlja o uzrocima zaraze u bjelopoljskoj bolnici, kao i odgovornim osobama u lancu zdravstvene zaštite, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković saoptio je da je u Bijelom Polju počela ekshumacija bebe koja se nije izborila sa za sada još zvanično nepoznatom infekcijom.

“Angažovana su dva vještaka, jedan sudske medicine, a drugi patologije. Posebno bih ukazao na činjenicu da je mimo policije, odnosno mimo znanja tužilaštva izvršena sahrana novorođenčeta. Poznato vam je po zakonu da se obdukcija vrši u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je smrt nastala krivičnim djelom i u vezi sa krivičnim djelom. Treba utvrditi i vrijeme smrti”, objasnio je on.

Osnovni državni tužilac u BP, Mirko Bulatović, kazao je da je formiran tužilački tim u tom tužilaštvu koji se bavi slučajem kojim on lično koordinira. Već su završeni informativni razgovori sa zaposolenima u bolnici.

“To će nam biti smjernice za dalji rad u cilju identifikacije još nekih osoba koje su radile na liječenju beba”, kazao je on.

Nakon smrti bebe, odmah je zatvoreno ginekološko odjeljenje u Bijelom Polju. I prije nego što se pojavila infekcija, o lošoj higijeni i uslovima za bolesnike u bjelopoljskoj bolnici pisali su mediji. Ombudsman bolnice Mensura Suljević kaže da se za aktuelni slučaj niko njoj nije požalio.

“Ja povodom ovog slučaja nijesam dobila nikakve pritužbe niti žalbe. Ili je to zbog neinformisanosti, ili su roditelji željeli prvo da vide šta će im biti sa djecom”, dodala je ona.

Suljević podnosi kvartalne izvještaje o pritužbama i u posljednjem je dobila samo jednu.

Antena M je pokušala da dobijemo komentar na dešavanja u bjelopoljskoj bolnici i u Ljekarskoj komori, ali danas nijesu bili u mogućnosti da obezbijede sagovornika.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply