Preminula jedna beba zaražena u porodlištu u Bijelom Polju

bolnicaberaneJedna od beba, koje su hitno prebačene iz porodilišta iz Bijelog Polja u Klinički centar Crne Gore, preminula je sinoć zbog infekcije koju je, prema svemu sudeći dobila u bolnici nakon rođenja, rečeno je Vijestima iz više izvora.

Portparolka Kliničkog centra Crne Gore Gorica Soković nije mogla da potvrdi tu informaciju, ali je navela da će ministar zdravlja Miodrag Radunović povodom stanja beba održati pres konferenciju u bjelopoljskoj bolnici u 13 sati i 30 minuta.

Pet beba je iz bjelopoljske bolnice hitno prebačeno u Klinički centar Crne Gore, zbog navodne infekcije koju su dobile u bolnici nakon rođenja.

Vijesti su objavile da su novorođenčad u teškom stanju, o čemu direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić nije želio juče detaljnije da govori. Samo je kratko rekao: „Nemojte me, ne mogu da dam nikakve informacije“.

Iz PR službe Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Vijestima je sinoć saopšteno da je u posljednjih deset dana, zbog visoke temperature, u Centar za neonatologiju Instituta za bolesti djece primljeno petoro novorođenčadi iz porodilišta bjelopoljske Opšte bolnice.

“Troje novorođenčadi, koja su prva primljena, trenutno su u stabilnom stanju, dok je za dvoje u ovom trenutku nezahvalno davati procjene o ishodu liječenja”, kazali su iz Kliničkog centra.

Iz KCCG, međutim, nijesu odgovorili što su ljekari utvrdili prilikom pregleda beba i čime su inficirane.

Bjelopoljac Ahmo Salemović, čije je unuče hitno prebačeno u Podgoricu, kazao je da pouzdano znaju da su bebe životno ugrožene.

“Pokušao sam od direktora bjelopoljske Bolnice, dr Jeremića,  da saznam šta se dešava, ali nijesmo dobili nikakve informacije. Dijete je normalno rođeno u utorak, 11. novembra, a već u četvrtak je hitno prebačeno u Klinički centar”, kazao je Salemović.

On je rekao da su u međuvremenu tražili „da radimo neke nalaze u privatnoj laboratoriji i da su iste večeri uputili bebu u Podgoricu“.

Salemović je ogorčen jer još ne znaju tačno od čega su bebe oboljele i što se ne uključe policija i tužilaštvo.

Jedan od roditelja, koji nije želio da mu se ime pominje u novinama, kazao je da bebe imaju sepsu i meningitis.

Treći roditelj je reporteru rekao da je njegova beba rođena par dana prije vremena, zbog čega je nekoliko dana bila smještena na odjeljenju Neonatologije, nakon čega je puštena kući. Kako se iste večeri stanje pogoršalo, beba je hitno prebačena u Klinički centar Crne Gore.

Direktor Opšte bolnice dr Tomo Jeremić, kojeg je reporter Vijesti juče čekao nekoliko sati ispred vrata, samo je kratko rekao da ne može da da nikakvu izjavu.

Nezvanične informacije govore da je juče u bjelopoljskoj bolnici bila inspekcija, ali nije poznato koja. Ispred bolnice su bili parkirani automobili ekipa Instituta za javno zdravlje.

Dok su Vijestima ljekari sa Neonatologije u bjelopoljskoj bolnici saopštili da su sve zaražene bebe za Podgoricu upućene sa Ginekološko-akušerskog odjelenja, ljekari iz tog odjeljenja tvrde suprotno. Ni jedni ni drugi nijesu željeli da to zvanično saopšte i stanu svojim imenina iza takvih izjava.

Neimenovani sagovornik sa Odjeljenja neonatologije je saopštio „Vijestima“ da bolesne bebe nijesu upućivane sa tog odjeljenja, a da su svih osam beba, koje se trenutno tu nalaze, zdrave i potpuno bezbjedne . „Sve bebe su zdrave, vitalne i stabilne“, kazao je sagovornik “Vijesti” i dodao da bebe koje su upućene u Podgoricu nijesu sa tog odjeljenja.

Bebo2

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Inficirane makaze!? Ma kakve crne makaze- koja glupost-?ene su ranije grizle pup?anik da bi ga pokidale- svi sisari to i rade!!! pro?lo bi im (eventualno) sa jednom bebom -ali 5 beba??? Kao 5 razli?itih porodjaja sve su pup?anike sekli istim makazama- inficiranim??? Mislim HELLO!!! Jedna bi im prosla , ali 5 ? Mnogo je, premnogo

  2. Drzava treba da pruzi roditeljima mogucnost izbora,ja u tom slucaju svoju djecu nebih vakcinisao i preporucujem svim roditeljima da se informisu sokirace se kao i ja kada saznaju sta im djeca primajuSiroti malisani,ovo ne smije proci a da neko ne snosi odgovornost!

Leave a Reply