Prenatalni pilates i yoga olakšavaju i trudnoću i porođaj

vjezbetrudnoca

 

Poznato je da je vježbanje važno i u toku “drugog stanja”, zbog unaprjeđenja psihofizičke sposobnosti žene, a jedan od načina je vježbanje prenatalnog pilatesa i yoge, koji kako kaže sertifikovani instruktor u trudnoći, Marijana Bogavac dovode do ugodnije trudnoće, lakšeg porođaja, bržeg i boljeg oporavka.

“Prenatalni pilates i yoga olakšavaju trudnoću, smanjuju bolove u leđima, čuvaju mišićni tonus, nježno opuštaju i istegnu trudnicu, a yoga poboljšava varenje i spavanje, pomaže uravnoteženju krvnog pritiska tvrdi”, kazala je Bogavac za portal Sportista.me. “Ovim programom se cijelo tijelo i beba optimalno snabdijevaju kiseonikom”.

Bogavac je visoka strukovna babica, kao sertifikovani pilates i yoga instruktor u trudnoći, i vodi program za trudnice Fit i zdrava mama u Dječjem Fitness Centru Smart Gym.

Prema njenim riječima, prenatalni pilates i yoga su namijenjeni trudnicama tokom cijele trudnoće. Oni su najbolja i najsigurnija metoda vježbanja. Kombinacijom ovih vježbi jačaju se, kako je pojasnila, mišići, zglobovi, nježno se treniraju bočni trbušni mišići, istovremeno jačaju leđa, jer ona imaju važnu ulogu dok raste stomak i povećava se težina. Modifikovane yoga i pilates vježbe će olakšati trudnoću, smanjiti bolove u leđima, očuvati mišićni tonus, nježno opustiti i istegnuti trudnicu. Yoga poboljšava varenje i spavanje, pomaže uravnoteženju krvnog pritiska, navodi Bogavac.

Ona je prije desetak godina uvidjela koliko je potrebno pripremiti trudnicu za porođaj kako psihički tako i fizički nakon čega je i počeo njen put u usavršavanju i izučavanju vježbi za trudnice.

Bogavac objašnjava da u toku trudnoće tijelo prolazi kroz fiziološke promjene koje zahtijevaju pažljivo osmišljen program vježbanja. Vježbanje će pomoći pri poboljšanju psihofizičkih sposobnosti koje su potrebne u trudnoći, a koje će biti neophodne nekoliko sedmica pa i mjeseci nakon porođaja.

Sa vježbanjem se može početi sa punih 12 nedjelja trudnoće uz saglasnost ginekologa- akušera i traje do kraja trudnoće. Bogavac dodaje da postoje situacije kada se ne preporučuje vježbanje u trudnoći zbog čega je potrebna konsultacija sa ljekarom.

Ženama koje su manje aktivne u trudnoći, iz bilo kog razloga, savjetuje da probaju makar minimalne vježbe kojima će zagrijati zglobove, koje olakšavaju osjećaj težine u leđima, bola u krstima. Preporučuje im da sve informacije o trudnoći bilo da se radi o vježbama, ishrani ili bilo kojim drugim nepoznanicama zatraže od profesionalaca, doktora koji im prate trudnoću, sestrama u domovima zdravlja koje se bave tim dijelom posla, babica, patronažnih sestara..

fitmamaProgram vježbanja Fit i zdrava mama sastoji se iz dva dijela. Prvi dio su fizičke vježbe/ kombinacija prenatal pilatesa i yoge, drugi je teoretski dio, program koji je fokusiran na važnost pravilne ishrane u trudnoći, njege kože, upoznavanje sa svim fazama porođaja, dojenje, kupanje bebe, presvlačenje, obrada pupka….

“Praktikuju se vježbe disanja – koje obezbjeđuju adekvatno snabdijevanje kiseonikom i snagom. Učimo tehnike relaksacije, koja je vrlo efektna za psiihčki i fizičko opuštanje tokom trudnoće, važna je u pripremi za porođaj od pojave prve kontrakcije. Od 34. nedjelje počinje se sa vježbom za jačanje trbušnog mišića. Sa punih 37. nedjelja učimo tehniku napinjanja. Tako da sa sigurnošću možemo reći da trening pomaže u olakšavanju svih faza porođaja”, rekla je Bogavac.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply