Kad doktor kaže: ”To je virusna infekcija”, on nije rekao: ”To nije opasno”!

PIŠE: Dr Dragana Stamatović, pedijatar

Girl with cold at home

Često se događa da roditelji dovedu dijete na pregled u petom ili šestom danu bolesti ljuti na prethodnog doktora zato što je rekao: ‘‘To je virusna infekcija”, i nije dao nikakav lijek. Dijete i dalje ima temperaturu, ili još gore, komplikaciju virusne infekcije, na primjer upalu uha ili pluća.

”Doktor nam je rekao da je to samo virusna infekcija, i mi smo djetetu obarali temperaturu, i evo šta se dogodilo!”

Rečenica: ”To je virusna infekcija” NE znači: ”To nije opasno”!
Rečenica: ”To je virusna infekcija ” samo znači: ”Ovdje antibiotik ne pomaže”.

Koliko će virusna infekcija biti ozbiljna bolest zavisi od dvije stvari: od agresivnosti virusa, sa jedne i od otpornosti djeteta, sa druge strane. Ako je virus agresivan, virusna infekcija se može ispoljiti kao ozbiljna bolest. Ako je dijete oslabljenog imuniteta, iscrpljeno, loše uhranjeno, virusna infekcija koja je za druge bezopasna, za njega može biti veoma opasna.

Dakle, kad doktor kaže da dijete ima virusnu infekciju, to znači da ne treba da očekujemo korist od antibiotika, ali da moramo biti na oprezu, da moramo pratiti znake koji ukazuju na mogući nepovoljan tok bolesti. Budući da je ovih dana riječ o o infekcijama disajnih puteva, znaci koji kod malog djeteta ukazuju na nepovoljan tok su:

  • uznemirenost;
  • otežano ili ubrzano disanje;
  • uporan iscrpljujući kašalj;
  • veoma visoka temperatura (iznad 39 C);
  • odbijanje obroka;
  • nedovoljan unos tečnosti;
  • pogoršanje opšteg stanja!

Dijete uzrasta do 3 godine koje ima visoku temperaturu mora se kontrolisati na drugi dan, a ako ima pogoršanje opšteg stanja ili neki od navedenih znakova, i svakodnevno. Uloga roditelja koji su pored djeteta i koji ga vide i njihovog jlekara sa kojim treba da budu u čestom kontaktu (telefonskom ili direktnom) je da na vrijeme otkriju moguću komplikaciju virusne infekcije i primijene odgovoarjuče mjere liječenja.

”Na vrijeme” ne znači dati antibiotik na prvom pregledu.

”Na vrijeme” znači svesti mogućnost za neprijatna iznenađenja na minimum praćenjem znakova pogoršanja i čestim kontrolama djeteta.

Izvor: Pedijatar.rs

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. zanimljiv tekst…evo mjesec dana smo po doktorima,podjem kaze mi sve ok,posle dva dana dijete kaslje,ponovo ga povedem i kaze mi malo mu se spustio slajm i ukljuci inhalaciju dva dana,slijedi kontrola,nema kaslja,pluca cista,dijete zdravo,podjemo kuci i malecki dobije temp.preko 39,juce ga vodila i dobio antibiotik….:( uh,ka nasi doktori…jooj :((

Leave a Reply