Rješavaju probleme u ishrani ali negiraju da je bilo kako je prikazano

mijovic

Menadžment Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) registrovao je više od 30 problema u proizvodnji i distribuciji hrane koje rješavaju postepeno, rekao je danas direktor te zdravstvene ustanove, Milan Mijović i ocjenio da prije promjene jelovnika hrana za porodilje nije bila kako je to prikazano u medijima.

Na pitanje novinara zašto se dugo čekalo na promjenu jelovnika za porodilje, Mijović je kazao da je formirana Komisija koja se bavi primjenom HACCP protokola o pripremi i distribuciji hrane, pojašnjavajući da taj proces traje godinu i po dana. HACCP je sistem bezbjednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda.

I ranije nije bilo onako kako je dato u medijima i prema informaciji Mreže žena Pokreta za promjene. Sigurno da ima prostora za napredak i, između ostalog, pet novih jelovnika se polako uvode od početka godine”, rekao je Mijović.

To, kako je kazao, zahtijeva veliki proces jer je KCCG velika ustanova gdje se dnevno pripremi oko tri hiljade obroka za pacijente i zaposlene.

“Imamo sistem sa problemima, koje ne stavljamo pod tepih, nego se bavimo njima. Što se tiče kalorijske vrijednosti, apsolutno se vodi računa o svakom detalju. Mi kao menadžment imamo jako puno primjedbi na metodologiju serviranja te hrane, na komplikovan način transporta”, rekao je Mijović.

Prema njegovim riječima, menadžment KCCG je uradio značajan dio protokola vezanih za HACCP.

“Nadam se da ćemo u narednih nekoliko mjeseci uz konusltante doći do trenutka kada ćemo moći primjeniti sve elemente iz našeg Zakona o bezbjednosti hrane i kompletan HACCP protokol”, naveo je Mijović.

On je kazao će sledeći projekat biti vjerovatno opremanje Klinike akušerstva.

Ovo su fotografije obroka (doručka i večere) koje su porodilje i trudnice slale portalu Roditelji.me i udruženju Roditelji u posljednjih mjesec dana, u toku twittovanja o stanju u crnogorskim porodilištima (@CGTwittuje) ali i nakon toga:

dorucak5

vecera

dorucak

dorucak4

 

 

 

dorucak2

dorucak4

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. “proces koji traje godinu ipo”…pa dobro,na vrijeme su se sjetili da oforme komisiju a do tada salama je super!!!Presmijesno!!!Nego,cvrsto stojim iza toga da tamo niko nije otisao da jede,pije,odmara…Niko ne trazi luksuz ali osnovna njega koja podrazumijeva udoban lezaj prvenstveno uskladjena temperatura..ja sam moju bebu zamotavala u peskir jer nam je krevet bio do prozora i uvijek mi je desna strana tijela bila hladna kao led…Ako vec svi placamo z.osiguranje i ako novqc odvojen za to ide na racun KBC-a onda osnovne uslove zaista TREBA da imamo

  2. Gospodine Mijovicu,da ste bili na porodilistu kao sto nijeste i na patologiji gdje se trudnoca odrzava pitala bih vas onda jeli tako.Od vas iz menadzmenta se nijesmo mogli ni nadati da kazete drugacije.Ni u niksicu nije stanje najbolje ali je za nijansu bolje nego u kbc.Pisem iz iskustva jer sam se dva puta porodila u kbc i jednom u nk.

  3. Ne trazi im niko dormeo ali najobicniji madrac je oko 40-50? .Ok,ima tu dosta kreveta ali svi mi placamo zdravstveno osiguranje i poreze (cini mi se i na vazduh) pa neka neko nadje vremena da se bavi i ovim problemom..

  4. Koliko treba novca da sr optremi torba za porodiliste? Koliko nam jos stvari (voda, voce, toalet papir i ostalo) donesu clanovi porodice dok smo tamo? Neka svaka porodilja na izlazu u neku kasicu-prasicu ostavi par eura i GARANATUJEM da ce se za mjesec dana sakupiti dovoljno novca da se promijene ovi sundjeri i kupe duseci. Ovo ni u Zimbabve nema, sigurna sam.

  5. ljudi , nemojte tako…pa oni to brinu o nama …sve je to iz najboljih namjera … udebljale se zene uz trudnocu , pa da ne bi muke mucile sa kilima … oni lijepo salamicu ,pa ruckaj da smrsas… je li tako ili nije…

  6. Za godinu jos mozda i “komisija”nesto utvrdi pa onda… A sto se tice duseka nije ni cudo jer slucajno znam da proizvodjac duseka koji je prije nekoliko godina preko tendera isporucio KBC-u godinama nije mogao naplatiti !!

Leave a Reply