Tražiće predlog jelovnika za sva porodilišta

logo udruzenje redesign

Udruženje Roditelji pozdravilo je odluku Kliničkog centra Crne Gore da uvede novi jelovnik za Akušersko-ginekološku kliniku i ocijenilo je to iskorakom u unapređenju uslova boravka majki i beba u toj ustanovi.

Oni se nadaju  da će biti nastavljen pozitivan trend u unapređivanju svih segmenata zaštite majke i bebe u ovoj zdravstvenoj instituciji, ali i u ostalim crnogorskim porodilištima.

Iz udruženja podsjećaju da su se porodilje, osim na loše higijenske uslove i neadekvatne ležajeve na Akušersko ginekološkoj klinici KC-a, žalile i na kvalitet hrane već neko vrijeme u velikom broju porodilišta.

“Iako je iz KCCG saopšteno da je jelovnik uveden prije mjesec i po dana, a naši kontakti sa majkama govore da nije tako, ipak ovaj potez vidimo kao pozitivnu reakciju menadžmenta ustanove na sugestije građana da se jelovnik mora uskladiti sa energetskim i nutritivnim potrebama dojilja i trudnica na održavanju trudnoće”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Iz ove organizacije podsjećaju da je kvalitetna ishrana  veoma važna za brži oporavak majki nakon porođaja, naročito uzimajući u obzir povećane kalorijske potrebe žena tokom dojenja, ali i za buduće majke koje se nalaze na odjeljenjima patologije trudnoće, čije su potrebe za kvalitetnom hranom izuzetne.

Očekuju  da će promjena jelovnika u KCCG biti podstrek i ostalim crnogorskim porodilištima da se pozabave ovim pitanjem i uvedu nutritivno i kalorijski zadovoljavajuće obroke za trudnice i porodilje.

Iz udruženja Roditelji su najavili da će predložiti Ministarstvu zdravlja pokretanje inicijative da se uvede predlog jelovnika za sva porodilišta na teritoriji Crne Gore, kao i da se i ostali segmenti boravka majke i bebe u porodilištu unaprijede kroz širu društvenu akciju.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply