Kako ukloniti mrlje od flomastera?

flomaster

Svi koji imaju djecu jako dobro znaju što se dogodi kad mališani uzmu flomaster u ruke i krenu da se kreativno izražavaju. Mrlje na odjeći, u tom slučaju su neizbježne. Ako koriste perive flomastere, problem je riješen već nakon prvog pranja, ali kad su u pitanju obični flomasteri ili pak markeri, uklanjanje mrlje iziskuje nešto više truda.

Najbolje bi bilo pokušati očistiti mrlju odmah nakon što je nastala, jer što je mrlja starija, to je teže ukloniti.

Mrlju je potrebno nakapati alkoholom, a zatim lagano tapkati vaticom kako bi upila tečnost i zaustavila širenje mrlje. Ovaj postupka potrebno je ponoviti nekoliko puta, sve dok mrlja ne nestane. Nakon što je mrlja konačno nestala, odjeću operite na uobičajen način.

Ako je mrlja od flomastera nastala na drvenoj podlozi, pokušajte za početak mrlju obrisati običnom gumicom za olovke. Ali ako se ne skida, pokušajte sljedeće: na mrlju utrljajte malo paste za zube i istrljajte pamučnom krpom. Pastom za zube možete probati da uklonite i fleke od flomastera i drvenih bojica sa zidova.

U uklanjanju mrlja od flomastera od pomoći može biti i lak za kosu. Lak bi, naime, trebalo da razrijedi tintu i tako olakša uklanjanje mrlje. Potrebno je prethodno provjeriti koliko je tkanina osjetljiva da je lak još više ne ošteti. Nakon toga operite tkaninu u mašini za veš.

Tragove flomastera sa djetetove kože možete ukloniti takođe uz pomoć paste za zube, i pjene za brijanje, losiona, kreme ili vazelina, a uz pomoć pamučnih tufera.

Izvor: TPortal

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply